Egy diploma, több ország

2019.07.04.

Pályázat | Felsőoktatás

Öt magyar egyetem az „Európai egyetemek” nyertes pályázatai között.

Az Európai Bizottság közzétette az Európai egyetemek elnevezésű új pályázattípus 17 nyertes szövetségét, amelyek között öt magyar egyetem szerepel. A 2019. június 27-én bejelentett döntés értelmében a kiválasztott pályázók összesen 85 millió eurós támogatásban részesülnek.

Az Európai egyetemek első, kísérleti jellegű felhívására ez év februárjában 54 pályázat érkezett, amelyeknek hosszú távú célja olyan országhatárokon átívelő európai campusok létrehozása, ahol összehangolják az egyetemek működését, például a kutatásokat, az adminisztrációt és a szolgáltatásokat, továbbá semmi sem szab gátat a hallgatók, oktatók és munkatársak mobilitásának. Az Európai Bizottság 17 szövetség pályázatát választotta ki, amelyek között öt magyar egyetem is található.

Minden nyertes konzorcium ötmillió eurós támogatásban részesül. A kiválasztott projektek, amelyekben összesen 114 európai felsőoktatási intézmény képviselteti magát, szeptember és december között indulnak.

Magyar részvételű nyertes pályázatok. A nyertes szövetségek listája ide kattintva érhető el, az Európai Bizottság sajtóközleménye pedig itt található.

Szövetség neve

Magyar résztvevő

CHARM-EU (Reconciling Humanity with the Planet) Eötvös Loránd Tudományegyetem
CIVICA (European University of Social Sciences) Közép-Európai Egyetem
EDUC (European Digital UniverCity) Pécsi Tudományegyetem
EU4Art (Alliance for Common Fine Arts Curriculum) Magyar Képzőművészeti Egyetem
EUGLOH (European University Alliance for Global Health) Szegedi Tudományegyetem

A magyar részvételű európai egyetemi szövetségekről ide kattintva tudhat meg többet

További részletek a pályázatról

Utolsó módosítás: 2019.07.29.