Környezettudatos szemlélet a felelős vállalkozói magatartásban –Egy fórum, ahol a vállalkozói és a civil szektor összeér

2019.07.22.

Magazin | Ifjúság

Elkötelezett szakemberek, akik arra vállalkoztak, hogy változásokat generáljanak a társadalomban és a környezetben, amiben élünk. Izgalmas, főként annak tükrében, hogy fiatalokkal dolgoznak, nekik adnak át minél több tudást és inspirációt. Mi más is lehetne a cél, mint az, hogy a fiatalok is képesek legyenek tudatosan alakítani a jelent és jövőt?

A TCP (Towards Collaborative Practice on Social Entrepreneurship) projektek az Erasmus+ program Youth@Work nemzetközi stratégiai partnerség keretein belül valósulnak meg 2015 óta. Az együttműködés egyik fő területe egy évente megrendezett nemzetközi fórum, amelyet tavaly ősszel a magyar nemzeti iroda szervezett Budapesten. Kármán Erikát, a rendezvény egyik facilitátorát kérdeztük.

Mik voltak a program fókuszai?

Ez az együttműködés a tagországok közötti partnerségre épül, és az a célja, hogy a különböző szektorok, például az ifjúsági, üzleti, közigazgatási, felnőttoktatási, illetve a nemformális oktatási szektor képviselői találkozzanak, tapasztalatot cserélhessenek társadalmi vállalkozás témában. A budapesti konferencia fókusza a környezettudatosság volt, illetve annak jelentősége a társadalmi vállalkozásokban. A résztvevők jó példákat osztottak meg egymással, megismertek olyan helyi szervezeteket, amelyek ezzel a témával foglalkoznak, illetve olyan nemzetközi szakértőktől hallgattak előadásokat, akik komoly tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. A célok között szerepelt a fiatalok munkavállalói és vállalkozói készségeinek fejlesztése is, ifjúsági szakemberek bevonásával, részben azért, hogy ezt a tudást a későbbiekben minden résztvevő kamatoztatni tudja a saját munkájában.

Kik voltak a magyarországi fórum résztvevői?

Elsősorban olyan szakemberek, akik fiatalokkal foglalkoznak, vagy valamilyen, a társadalom számára hasznos vállalkozásban, civil szervezetben dolgoznak. Többek között szervezeti vezetők, ifjúsági területen dolgozó szakemberek, valamint a már említett szektorok képviselői. Több mint 100 résztvevője volt a rendezvénynek, 30 országból.
 

Melyek voltak ön számára a legemlékezetesebb programok?

A plenáris alkalmak során mindig van egy „összetartozunk, hasonlóan gondolkodunk” érzésem, úgy is, hogy nem feltétlenül mindenki nyilvánít véleményt. Nagyon szerettem a 15-20 fős kiscsoportos workshopokat is, ahol egy adott kérdés mentén izgalmas beszélgetések alakultak ki. Szintén nagyon érdekes volt megtapasztalni, hogy a fiatalok vállalkozási készségeinek, kreatív gondolkodásának fejlesztését különböző országokban, szervezetekben más-más megközelítéssel, módszerekkel végzik. A különbözőség színessé tette a műhelymunka beszélgetéseket. Ezeken a programokon túl, a helyi szervezetek látogatása is mindig különleges élményt jelent minden résztvevőnek, így nekem is. A jó gyakorlatok a budapesti társadalmi vállalkozásoknál, civil szervezeteknél eltöltött délután során váltak kézzelfoghatóvá. Lehetőség volt megismerkedni a Kockacsoki Nonprofit Kft., a Premier Kult Café, a Cyclonomia Szociális Szövetkezet, illetve a Szatyor szervezetek működésével, stratégiájával, munkatársaival. A látogatásokon olyan kérdéseket tisztázhattak a résztvevők, amik a saját szervezetük működésében is nap mint nap felmerülnek, akár stratégiai szintű döntésekben, akár működési szinteken.

De nekem volt egy másik fontos felismerésem is, nevezetesen, hogy a környezettudatos szemlélet ma már semmilyen vállalkozói magatartástól nem lehet független. Akár profitorientált, akár nonprofit szektorról beszélünk, fontos, hogy minél kevesebb környezetterhelést okozzon egy szervezet működése, illetve az általa kínált szolgáltatások kivitelezése. Ma már alapvető egy-egy vállalkozás elindításánál ezeknek a szempontoknak a figyelembevétele. Szerencsére egyre több vállalkozás, szervezet tesz jelentős lépéseket ennek érdekében, aminek van egy plusz hozadéka is: a társadalmi megítélésük is pozitívabbá válik. 


Milyen visszhangja van a programnak néhány hónappal a magyarországi fórum után?

A résztvevők közül többen jelezték, hogy az itt szerzett tapasztalatokat, ötleteket az otthoni környezetükben is elkezdték használni. Több téma köré szerveződtek olyan közösségek, amelyekben már megjelentek nemzetközi szakmai együttműködések, partnerségek.
 

Gondolom, a tavalyi fórummal nincs vége a programsorozatnak.

A Youth@Work nemzetközi partnerség az eddigi években konferencia jellegű fórumokat, rövid tanulmányutakat valósított meg. A programok sikerességére alapozva a jövőben is hasonló terveink vannak, illetve elképzelhető más jellegű tapasztalatcserét támogató események szervezése, hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A következő fórum Spanyolországban lesz, 2019 őszén. Ennek fókuszában a szolidaritás, a helyi fejlesztések, illetve a társadalmi vállalkozások állnak majd.
 

A következő fórumra az alábbi linken lehet jelentkezni: www.trainings.salto-youth.net/7932
 

BAKÓCZY SZILVIA
újságíró

 

  A Pályázati Pavilon 2019. tavaszi számában további cikkeket olvashat az élményalapú tanulás
módszereiről különböző oktatási szektorokban. 

Utolsó módosítás: 2019.08.01.