Mentorálás az iskolában - Új online kurzus pedagógusoknak

Partner hír | 2019.08.27.

Hír | Köznevelés

2019. szeptember 23-án kezdődik a School Education Gateway projekt „Mentoring in Schools” kurzusa. A részvétel ingyenes, online, és minden pedagógus, illetve az iskolai oktatásban érintett minden személy számára nyitott, bármilyen országban dolgozzon is.

A kutatások azt mutatják, hogy az iskolai tanárok mentorálása hatékony módszer arra, hogy a pedagógusok áthidalják az elmélet és a gyakorlat közti szakadékot, valamint növeljék hatékonyságukat és a munkájukkal kapcsolatos elégedettségüket, ami a diákok tanulására is pozitív hatással van.

A kurzus az iskolai mentorálás hatékonnyá tételéhez használható, kulcsfontosságú iránymutatásokat, stratégiákat, segédanyagokat és eszközöket mutat be. A résztvevők a négy modul során különböző mentorálási hozzáállásokról és a metor/mentorált kapcsolat legfontosabb tényezőiről fognak tanulni, valamint tippeket kapnak kollaboratív beszélgetések levezetéséhez. Ezt követően az óramegfigyelések előkészítése és lefolytatása, a termékeny visszajelzések nyújtása és az online eszközök mentorálás során való használata lesz a tanfolyam témája.

A kurzus az egyenrangú felek közös tanulásának (peer learning) módszerére épül. Tananyaga ösztönzi a reflexiót és a megbeszélések folytatását, ezek ugyanis elősegítik, hogy a résztvevők egymás tapasztalataiból és meglátásaiból tanuljanak. A kurzus sikeres elvégzéséhez a résztvevőknek be kell nyújtaniuk egy, a kurzushoz kapcsolódó végső terméket, és értékelniük kell kollégáik munkáját.

 A kurzusokon bárki részt vehet, azonban célközönségünk elsősorban azon pedagógusok, illetve az oktatásban érintett azon más szakemberek köre (oktatási szinttől és szaktárgyaiktól függetlenül), akik érdeklődnek a kurzus témája iránt. 

A jelentkezőkkel szemben támasztott elvárás a legalább alapfokú digitális jártasság, ugyanis képeseknek kell lenniük kezelni a kurzus keretében felhasználandó eszközöket, és aktívan részt venni a közös tevékenységekben. A közösségi oldalakon folytatott interakciókban nem kötelező részt venni, de erősen ajánlott, hiszen ezek tovább gazdagítják a tanulási élményt.

Mivel a kurzus angol nyelvű, fontos, hogy a résztvevők szóban és írásban is megértsék az oktatáshoz kapcsolódó kifejezéseket, illetve képesek legyenek angol nyelven kifejezni magukat és írásbeli interakciókat folytatni a kurzus többi résztvevőjével.

A kurzus szeptember 23-án, hétfőn kezdődik, de a kurzusoldalon már most lehet jelentkezni a tanfolyamra. A kurzus időtartama 5,5 hét – ez alatt az egyes modulok egyenként, 1,5 hetenként válnak elérhetővé. A kurzusban foglalt tevékenységek végrehajtására hozzávetőleg heti 3-4 órát kell ráfordítani.

A kurzus adatai és ismertetője a School Education Gateway portál Teacher Academy lapján olvashatók el. Maga a kurzus a következő linkeken érhető el:

 A kurzuson való részvétel feltétele a School Education Gateway portálon való regisztráció (amennyiben korábban ez még nem történt meg) vagy az eTwinning-fiókkal történő bejelentkezés. 

Amennyiben kérdései merülnének fel, kérjük, lépjen kapcsolatba a Teacher Academy szolgáltatás csapatával a teacher-academy@schooleducationgateway.eu e-mail-címen. 

Utolsó módosítás: 2019.08.27.