Erasmusos siker a WorldSkills versenyen

2019.09.09.

Pályázat | Szakképzés

Orosz Nikolett kiválósági érmet szerzett a Szakmák Olimpiáján. 63 ország több mint 1300 fiatalja mérte össze tudását 56 szakmában a WorldSkills 2019 versenyen.

Az eseményt augusztus 23-26. között rendezték meg az oroszországi Kazanban. A "Szakmák Olimpiájának" is nevezett versenyen számos magyar diák szerzett elismerést, akik közül többen is rendelkeznek nemzetközi tapasztalattal: az Erasmus+ program keretében külföldön tölthették a szakmai gyakorlatukat, és az így megszerzett tudásukat a versenyen is tudták kamatoztatni.

Erről mesélt Orosz Nikolett, aki kiválósági érmet szerzett ápolás és gondozás kategóriában.

Miért épp ezt a szakmát választottad?

Már egészen fiatal korom óta tudtam, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni, nekik szeretnék segíteni, így általános iskola után a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma egészségügyi ágazatos tanulója lettem.

Mi jelent számodra kihívást ebben a munkában?

A legnagyobb kihívás az, hogy minden ember más, mindenkinek mások a szükségletei, másképp élni meg a betegségét. Ápolóként tudnom kell a különböző szituációkat helyén kezelni emberileg, jogilag és szakmailag egyaránt.

Hol töltötted a külföldi szakmai gyakorlatodat?

Finnországban, egy Porvoo nevű város idősek otthonában töltöttem 4 hetes szakmai tréninget mint gyakorló ápoló.

Milyen élményeket és tapasztalatokat gyűjtöttél az Erasmus+ mobilitás alatt?

Nagyon hasznos volt megtapasztalni egy teljesen más képzési rendszert, megismerni egy másfajta értékrendet, szemléletet. Bennem mai napig frissen élnek az akkor szerzett élmények, ugyanis nagymértékben hozzájárultak a mostani személyiségem kialakulásához.

Szakmailag mit jelentett számodra a külföldi szakmai gyakorlat?

Rengeteget fejlődtem, nagyon sok energiát és pozitív szemléletet sikerült magammal hoznom, amelyeket itthon is tudok hasznosítani. Amikor hazajöttem úgy éreztem, hogy szakmailag jóval előrébb kerültem, mint azok a társaim, akiknek nem volt alkalmuk ezen a gyakorlaton részt venni. Sok olyan eszközt, eljárást, technikát kipróbálhattam, amikre itthon nem valószínű, hogy lett volna lehetőségem.

Mi volt a leghasznosabb tapasztalat, amit szereztél?

Megtanultam a csapatmunka lényegét, és fantasztikus érzés volt tapasztalni azt, hogy milyen ereje van egy jól felépített, a legtöbbek által elfogadott rendszernek. Összességében véve a 4 hét alatt megerősödött bennem az elképzelés, hogy a mai világban is létezik hivatás, létezik az a féle munka, amit szívesen és becsülettel végzünk. Továbbá azon kívül, hogy fontos az elhivatottság és a kitartás, szükség van egy belső ösztönző erőre is, amely motorként szolgál az életünk folyamán.

Hogy látod, a külföldi gyakorlat alatt megtanultaknak volt szerepe abban, hogy a WorldSkills versenyen ilyen szép eredményt értél el?

Mindenképp úgy gondolom, hogy a mobilitási programnak is köszönhető a versenyen elért siker. Nemcsak az angol nyelvet sikerült akkor magabiztos szintre hoznom, ami a versenyen elengedhetetlen volt, hanem mindeddig az volt az egyetlen külföldi szakmai tapasztalatom is, amihez tudtam viszonyítani.

A munkaerőpiacon milyen előnyt jelent szerinted a nemzetközi tapasztalat – mind az Erasmus+ gyakorlat, mind a WorldSkills eredmény tekintetében?

Véleményem szerint egy nemzetközi tapasztalattal rendelkező ápoló a megfelelő hozzáállással itthon nagyon szép eredményeket tud elérni. Hiszen megtapasztalt egy másmilyen ellátási rendszert, és ha megtalálja azt a támogató, befogadó közeget, amelyik partner abban, hogy mindezt valamilyen módon integráljuk a hazai egészségügybe, akkor nagyon jó esélyeink vannak.

Fotók: SkillsHungary
További információ: www.skillshungary.hu

 

Utolsó módosítás: 2019.09.27.