Tippek Erasmus+ pályázóknak a legjobbaktól

2019.09.20.

Pályázat | Köznevelés, Felsőoktatás, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Ifjúság, Önkormányzatok, Nonprofit szervezet, EU

2020 a jelenlegi pályázási rendszer utolsó éve, ideje beizzítani a pályázatíró futóműveket! Kezdetnek, íme, a legtutibb tippek Erasmus+ pályázóknak a 2019-es nívódíjasoktól!

„A jó ötlet önmagában kevés, mindig gondolkodjunk előre és figyeljük a megvalósíthatóság szempontjait.” (Varga László, BGE)
Bár nagyon szeretnénk, a csillagokat az égről nem lehet lehozni. Ezért mindig érdemes olyan ötlet kivitelezésébe vágni, amely illeszkedik intézményünk, szervezetünk kapacitásához, erőforrásaihoz.

„Mindenképpen kiforrott ötlettel lehet csak pályázni.” (Hochstein Norbert, Qualitimpact Informal Group)
A projektötlet mögött legyen határozott, kikezdhetetlen terv, amely megadja a biztos alapot nem csupán a pályázat megírásához, de a projektmegvalósításhoz is.

„Olyan kapcsolatrendszert alakíts ki magad körül, amelyre mindig számíthatsz.” (Schmidt Éva, Kertvárosi Óvoda)
Egy Erasmus+ projekt kivitelezéséhez stabil partnerekre van szükség, akikkel könnyen, hosszútávon is együttdolgozhatunk. Olyan partnerekre, akikben bízunk; akik munkamorálja, terhelhetősége hasonló a miénkhez.

„A váratlan helyzetekre mindig kell, hogy legyen egy „b” tervünk, hogyha az „a” terv nem tud megvalósulni, akkor legyen mit előhúzni a fiókból.” (Komáromi Annamária, Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnázium)
Nehezen kezelhető, nem várt helyzetek, nehézségek a projekt bármely szakaszában előfordulhatnak. Hogy készen állhassunk minden eshetőségre, érdemes már a tervezés időszakában átgondolni a lehetséges problémaforrásokat és azok elkerülését.

„Érdemes a pályázati űrlapban nagyon egyszerűen, tömören fogalmazni.” (Bálint Andrea, GYIÖT)
„Sok beszédnek sok az alja.” A projektünket világosan, egyszerűen, mind szöveges, mind szakmai tartalmában kifogástalanul kell tudnunk bemutatni. Ez nem csupán a pályázat bírálói felé lényeges: a pályázati űrlap kitöltése jó ellenőrzés arra, valóban teljes egészében átlátjuk és megértjük projektünket.

„Fordítsunk nagy figyelmet a disszeminációra, a pályázat fenntarthatóságára a kollégák elkötelezettsége miatt.” (Plánk Tibor, Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgiumnázium)
Projekteredményeink bemutatására számos lehetőség kínálkozik, legyen az egy konkrét produktum vagy a projektből eredő személyes történetek. Ezen tartalmak közzététele remek alkalom intézményünk, szervezetünk láthatóságának növelésére, és érdemes már a projektmegvalósítás alatt időt szánni a különböző anyagok gyűjtésére és megosztására. Mindemellett, a projekt pozitívumainak bemutatása erősíti a projekt iránti elköteleződést és motiváció lehet egy új pályázat beadására is.

Utolsó módosítás: 2019.09.27.