Új lendületben a Flip-IT! projekt

2019.10.02.

Pályázóink hírei | Köznevelés

Örömhír: a Flip-IT projekt tanári kézikönyvének magyar és angol nyelvű változata felkerült a Magyar Elektronikus Könyvtárba.

A 2018-ban lezárult „Flip IT!” projekt eredményeként kidolgozott „Fordított osztályterem a gyakorlatban: Módszertani megújulás a szakképzésben” című tanári kézikönyv magyar és angol nyelvű változata felkerült a Magyar Elektronikus Könyvtárba.

Annak ellenére, hogy a könyvet elektronikus formában bárki eddig is le tudta tölteni a projekt weboldaláról a MEK-ben való megjelenés nagyságrenddel megnövelheti azoknak a pedagógusoknak a számát, akikhez eljut a projekt eredménye. Erre utal az a tény, hogy megjelenése óta (egy hét alatt) több mint ötszázan letöltötték a magyar változatot.

>> A magyar könyvre mutató link: https://mek.oszk.hu/19700/19775

 A könyvet többek között azoknak a pedagógusoknak ajánlják, akik 

  • módszertani megújulásra vágynak,
  • hallottak már a fordított osztályterem módszerről, de szeretnének részletesebben megismerkedni vele,
  • ismerik a módszert, de szeretnének a gyakorlati alkalmazáshoz további ötletek gyűjteni,
  • kíváncsiak olyan pedagógusok tapasztalataira (az általuk készített óratervekre, digitális segédanyagokra) akik kipróbálták a módszert.

A könyv első részében a fordított osztályterem módszer fogalmáról, történetéről,előnyeiről és lehetséges buktatóiról és pedagógiai hátteréről esik szó, majd bemutatják a megfordításhoz szükséges gyakorlati tudnivalókat, technikai eszközöket. Végezetül egy kis óratervezési segédlet után kitérnek az osztályteremben zajló munkára, az értékelés újszerű formáira, és példákat mutatnak arra, hogy a módszer hogyan fordíthatja a passzívan üldögélő tanulókat az óra aktív, saját tanulásukért felelős szereplőivé.

 A második részt teljes egészében annak szentelték, hogy a fent említett projekt keretein belül 76 magyar pedagógus által sikeresen elvégzett online továbbképzés tapasztalatait megosszák. A könyv készítésekor igyekeztek olyan összeállítást létrehozni, amelyben szakképzésben dolgozók és közismereti tárgyakat oktatók egyaránt találhatnak számukra érdekes beszámolókat.

Közzétesznek továbbá élménybeszámolókat a résztvevőkön túl a kurzus mentoraitól, a tananyagok szerzőitől annak reményében, hogy ez inspirálhat más pedagógus kollégákat is arra, hogy hasonló kezdeményezésekben vegyen részt, osztozva a közösségi tanulás élményében, megosztva tudásukat minél szélesebb körben, végső soron a diákok elégedettsége és eredményessége céljából.

>> Bővebben a Flip it! projektről: http://flip-it.hu/en 

Utolsó módosítás: 2019.10.28.