Erasmus+ felnőtt tanulás a múzeumok fejlesztéséért

2019.10.11.

Pályázat | Felnőtt tanulás

Az Erasmus+ felnőtt tanulás támogatásával a hazai múzeumok munkatársai külföldi múzeumok innovációit, bevett gyakorlatai ismerhetik meg, vagy pedig új módszereket dolgozhatnak ki külföldi partnereikkel közösen.

Az Erasmus+ felnőtt tanulás célja a felnőttoktatás, a felnőttkori tanulás minőségének javítása, a területen dolgozók szakmai fejlődésének támogatása. A program a felnőttek alapkészségeinek és kompetenciáinak fejlesztését célozza európai együttműködések révén. Ahogy a kitűzött célok is mutatják, a múzeumoknak lehetőségük van saját továbbképzéseiket, műhelyeiket, illetve klubprogramjaikat bővíteni, fejleszteni - a mai társadalom igényeire szabva.

Mobilitási projektek révén a múzeumok munkatársai tanulmányúton, kurzusokon vagy szakmai látogatásokon (job-shadowing) vehetnek részt az Erasmus+ támogatásával. Az Európai Unió országaiban sok innovatív, dinamikusan fejlődő intézmény található, amelynek munkamódszerei a hazai múzeumok megújulását is elősegíthetik pl. a múzeumpedagógia, a marketing, a hátrányos helyzetű felnőttek támogatásának vagy az idősödő társadalom kihívásainak terén.

Stratégiai partnerségek során hazai és külföldi múzeumok vethetik össze gyakorlataikat, oszthatják meg egymással bevált módszereiket, vagy pedig közös innovatív ötletet (pl.: új múzeumpedagógiai kézikönyvet) valósíthatnak meg. A Magyar Nemzeti Múzeum például tapasztalatcserés projektben vett részt, amely során egy észt és egy szlovák múzeummal dolgoztak együtt: többek között önkéntesprogramjaikat, bevett marketingfogásaikat és múzeumpedagógiai megoldásaikat vetették össze. A Múzeum a Szlovákiában szerzett tapasztalatairól is beszámolt.

Erasmus+ felnőtt tanulás támogatásra év elején lehet pályázatot benyújtani: mobilitási projektekre februárban, stratégiai partnerségekre pedig márciusban. Az Erasmus+ felnőtt tanulásról itt tudhat meg többet. 

SAVE THE DATE! A pályázatok befogadásával foglalkozó Tempus Közalapítvány gyakorlatorientált projekttervezői, pályázatírói szemináriumokkal segíti az érdeklődőket. A rendezvények ingyenesek, de regisztrációkötelesek. Regisztrálni az alábbi linkeken tud:

Utolsó módosítás: 2019.11.19.