Három napig minden az Erasmus+ programról szólt

2019.10.18.

Hír | Köznevelés, Felsőoktatás, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Ifjúság, Önkormányzatok, Nonprofit szervezet, EU

Idén is sikerrel zárult az Erasmus Napok programsorozat: országszerte több mint 80 eseménnyel ünnepeltük együtt az Erasmus+ programot október 10. és 12. között.

Az Erasmus Napok rendezvényeinek célja, hogy az Erasmus+ programban támogatott pályázók bemutathassák projekteredményeiket, elmeséljék történetüket és beszámoljanak élményeikről információs napok, workshopok, fotókiállítások vagy akár flashmobok formájában. Európa-szerte több mint 3300 eseményt regisztráltak idén az #ErasmusDays oldalon.

 Magyarország 26 városában összesen 81 eseményt szerveztek az Erasmus Napokon. 

Minden oktatási szektor intézményei csatlakoztak a kezdeményezéshez - az egyetemektől kezdve a köznevelési és szakképzési intézményeken át, civil szervezetek is izgalmas programokat kínáltak a nemzetközi együttműködési lehetőségek iránt érdeklődőknek országszerte. A programba egyetemisták, tanárok, diákok, oktatók, szakértők és ifjúsági területen tevékenykedők is bekapcsolódhattak.

Ízelítő a programokból az #ErasmusDays szervezőinek beszámolói alapján 

A budapesti Teleki Blanka Gimnáziumba öt külföldi országból érkeztek diákok és tanárok. Az Erasmus Napok keretében kvízjátékok és színpadi előadások segítségével azt járták körbe, hogy a víz fontossága hogyan jelenik meg a különböző kultúrákban. 

A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban angol nyelvű digitális szabadulószobával várták az érdeklődőket, és interaktív mini-konferenciát is rendeztek, ahol a tanulókat bátorították az Erasmus+ projektekben való részvételre.

A Debreceni Ady Endre Gimnázium az Európai legendák - nemzeti irodalmi hősök című Erasmus+ projektjét mutatta be, amelynek  egyik legfőbb célja Európa kulturális értékeinek megismertetése különböző nemzetiségű diákokkal. A program az Olvass többet határtalanul, magyarul című olvasást népszerűsítő versenyből nőtte ki magát nemzetközi szintűvé. 

A salgótarjáni SSZC Táncsics Mihály Szakgimnáziumának fő attrakciója az élőkép volt. 

A mátészalkai Képes Géza Általános Iskola közös olvasással csatlakozott az Erasmus Napokhoz: Erasmus+ projektjük célja, hogy megszerettessék tanulóikkal az olvasást, illetve fejlesszék olvasáskészségüket. Almagrói partneriskolájuk és a saját intézményük közötti távolság 2890 km, ezért olvastak el együtt 2890 sornyi szöveget.

A Szegedi Nemzetközi Általános Iskolában az Erasmus+ mobilitási programban részt vett hallgatók élménybeszámolóiból inspirálódhattak és tanulhattak a diákok és tanárok egyaránt.

A Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziuma sárkányhajó versenyt szervezett a Tiszán, amelyről egy nagyszerű videót is készítettek. 

A pécsi Kertvárosi Óvoda programjának középpontjában a lelki egészség fejlesztése, lelki egészségvédelem megerősítése állt, amelynek keretében bemutatták erről szóló projektjeiket. 

Idén 12 felsőoktatási intézmény csatlakozott saját szervezésű programmal az Erasmus Napokhoz. Több egyetem is erre a három napra időzítette az őszi szemeszter információs napjait. A hallgatók Erasmus Reggelin (Debreceni Egyetem), Mobilitási Napon (Testnevelési Egyetem) vehettek részt, ahol az intézményi tudnivalókon kívül volt ösztöndíjasok beszámolóit is meghallgathatták az érdeklődő egyetemisták.

Az Erasmus Days alkalmával az erasmusplus_hu Instagram oldalon volt ösztöndíjasok elevenítették fel legkedvesebb élményeiket az ösztöndíjprogrammal kapcsolatban, az Erasmus ösztöndíj hallgatóknak Facebook oldalon pedig izgalmas interjúkat és hasznos tanácsokat is megosztottunk.

„Erasmus+ az óvodától az egyetemig Kodály városában, Kecskeméten” - Flashmobbal ünnepeltek Kecskemét főterén a Neumann János Egyetem diákjai és tanárai. 

A média is beszámolt az Erasmus Napok eseményeiről

A szakmai és szórakoztató események tehát az Erasmus+ program sokszínűségére és a nemzetközi együttműködésekben rejlő lehetőségekre hívták fel a figyelmet. Az Erasmus Napok eseményeibe az online térben, a közösségi médiában is bekapcsolódhattak az érdeklődők és a már tapasztalt pályázók: az #ErasmusDays hashtag használatával képeket, videókat osztottak meg, elmesélve történetüket és továbbadva megszerzett tudásukat, tapasztalataikat.

 A magyar sajtóban összesen 48 különböző platformon, televíziós és rádiós riportok, online és nyomtatott cikkek formájában számoltak be az Erasmus Napok eseményeiről.  

Utolsó módosítás: 2019.10.21.