Egyre népszerűbb az önkéntesség

2019.12.06.

Hír | Ifjúság

Az önkéntesek nemzetközi napja kiváló alkalmat teremt arra, hogy felhívjuk a figyelmet az önkéntesség és a szolidaritás fontosságára

„Az önkéntesek nemzetközi napja kiváló alkalmat teremt arra, hogy felhívjuk a figyelmet az önkéntesség és a szolidaritás fontosságára” – hangzott el a Tempus Közalapítvány csütörtöki rendezvényén. A Solidarity:ON című konferencián bemutatták az Európai Szolidaritási Testület program pályázattípusait és eredményeit, emellett lehetőséget biztosítottak arra, hogy az uniós programban részt vevő szervezetek, egyesületek, valamint az önkéntesség iránt nyitott fiatalok találkozzanak és tapasztalatot cseréljenek.

Az Európai Szolidaritási Testület program keretében 18-30 éves fiatalok segíthetik a munkájukkal egy szervezet mindennapjait. Ez az interkulturális kaland kétirányú lehet: magyar fiatalok mehetnek külföldre, vagy külföldi fiatalok kapcsolódhatnak be hazai szervezetek életébe. A 2018 őszén indult program keretében eddig csaknem 100 magyar fiatal önkénteskedett a világ különböző pontjain.

A december 5-i rendezvényen Verses István, a Tempus Közalapítvány programvezetője elmondta: az önkéntes programokban való részvétel egyik nagy előnye, hogy nem „osztálytermi” tudást ad, hanem olyan készségeket és kompetenciákat fejleszt, amelyek az élet minden területén jól használhatók. Ilyen – a nyelvtudás mellett – a rugalmasság, a kreativitás vagy a jó problémamegoldó és alkalmazkodási készség, ami a későbbi munkaerőpiaci elhelyezkedést is segíti.

Az Európai Szolidaritási Testület elindulása előtt más uniós programok is támogatták a külföldön végzett önkéntes tevékenységek megvalósítását (mint az Európai Önkéntes szolgálat vagy az Erasmus+ önkéntesség). A mostani program egyik újdonsága, hogy úgynevezett szolidaritási projekteket is támogat, amikor néhány fiatal a saját környezetében kezdeményezheti valamilyen segítő tevékenység megvalósítását. Az idei évben 70 ilyen pályázat érkezett be a Tempus Közalapítványhoz, ami azt mutatja, hogy egyre több fiatal érzi úgy, hogy ő maga is tehet valamit a társadalmi hasznosság jegyében.

A konferencián Mohay Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője kiemelte, hogy a 2018-ban készült Önkéntesség Magyarországon kutatás is pozitív tendenciát mutat e téren: az elmúlt 5 év alatt 12 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik havonta, rendszeresen végeznek valamilyen önkéntes tevékenységet. Erre hazai keretek között is számtalan lehetőség kínálkozik, az Európai Szolidaritási Testület program pedig a külföldi tapasztalatszerzést is elérhetővé teszi a fiatalok számára.

Az Európai Szolidaritási Testülettel kapcsolatban további információ a program hazai koordinációját végző Tempus Közalapítványtól kérhető. Részletek: www.eusolidaritycorps.hu

 

Utolsó módosítás: 2019.12.07.