Zárókonferenciát tartott az EPALE Magyarország

Partner hír | 2019.12.13.

Hír | Felnőtt tanulás

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal EPALE Nemzeti Támogató Szolgálata (NTSZ) és a Felnőttkori Tanulás Európai Menetrendjének Nemzeti Koordinátora projekt (AL Agenda) közös szakmai konferenciát szervezett 2019. december 5-én, Budapesten.

A konferencia a felnőttek alapkészség-fejlesztésének témájában bemutatta az AL Agenda projekt megvalósítását, a Nemzetközi Felnőtt Képesség- és Kompetenciamérési Program (PIAAC) hazai felmérésének eredményeit, és hazai jó gyakorlatokat, köztük Erasmus+ stratégiai partnerségi projekteket az alapkészség-fejlesztés területén.

A konferenciát dr. Magyar Zita, az NSZFH szakmai elnökhelyettese nyitotta meg. Köszöntőjében a konferencia aktualitására, a PIAAC eredményekre, és a már meglévő jó gyakorlatok feltárásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Az AL Agenda projekt eredményeit Karvázy Eszter programmenedzser mutatta be röviden, őt követte dr. Lukács Fruzsina s GINOP-6.2.1-VEKOP-15-2015-00001 szakmai vezetőjének előadása a magyarországi PIAAC eredmények ismertetése címmel. A blokkot Verses István, a Tempus Közalapítvány programvezetője zárta, aki a felnőttkori tanulás területén elérhető Erasmus+ pályázati lehetőségeket mutatta be.

A konferencia második felében az EPALE Nemzeti Támogató Szolgálat munkatársa, Vedovatti Anildo összegezte az EPALE Magyarország 2019. évi eredményeit. Madarász Erik, a Soter-Line oktatási igazgatója a Digitalizáció, versenyképesség – a megváltozott munkaerőpiac jellemzői” címmel tartott előadásában kiemelt hangsúllyal fogalmazta meg a felnőttek számára már most kihívásokat jelentő, a digitalizációval összefüggésben változó munkaerőpiaci elvárásokat.

A konferencián négy jó gyakorlatot ismerhettek meg a résztvevők: a Versenyképes tudás, azonnal használható ismeretek - a NYITOK hálózat felnőttkori kompetenciafejlesztési modellje - programot-Papp Viktor, szakmai koordinátor ismertette. A "Belépés a digitalizált munka világába" képzés tapasztalatai, eredményei címmel György Mariann, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum felnőttképzési csoportvezetője tartott előadást. Fontos témáról kaphattak tájékoztatást a résztvevők a Váltó-sáv Alapítvány szakmai vezetőjétől, Mészáros Mercedestől, aki a "Prison, Reintegration, Education" - szabadulásra való felkészítés nemzetközi összefogásban című Erasmus+ stratégiai partnerségi projektük eredményeit mutatta be. A „Hatékony programok, jó gyakorlatok a felnőttkori tanulás elősegítéséért Békés megyében” című előadást Vidovenyecz Éva, a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának munkatársa tartotta meg, aki szintén két sikeres Erasmus+ stratégiai partnerségi projekt fejlesztéseiről számolt be.

Utolsó módosítás: 2019.12.17.