Megújul az Europass

2020.02.07.

Europass | Ifjúság, EU, Önkormányzatok, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

2020-ban, az aktuális munkaerőpiaci kihívásokra reagálva, illetve azért, hogy idomuljon a digitális kor követelményeihez, teljesen átalakul az Europass.

Az Europass korábban a hazai és a külföldi álláskeresés folyamatát, a tanulmányi pályázást és a végzettségek elismertetését támogató dokumentumcsaládként segítette a felhasználókat, a közeljövőben azonban ennél sokkal többet nyújt majd. A folyamatos fejlődés, az élethosszig tartó tanulás és az uniós országokon belüli mobilitás mind meghatározó tényezők. Nagy nehézségeket okoznak az egyéni képességek közti szakadékok is, továbbá erős igény mutatkozik az átláthatóságra a végzettségek validációja és a toborzási folyamat megkönnyítése érdekében. Az ezeket a tényezőket szem előtt tartó megújulás elsődleges célkitűzése, hogy az Europass szolgáltatásai és dokumentumai ezután is széles körben használtak és elismertek legyenek, ugyanakkor a jövően még inkább előtérbe kerülnek a felhasználói igények.

A megújult Europass portált öt alapvető sajátosság különbözteti meg annak korábbi formájától, melyek a következők:

  • Europass Online Platform: Az összes Europass szolgáltatás, beleértve az önéletrajzot, motivációs levelet és a mobilitási igazolványt, egy integrált információs hálózat részeként egy helyen lesz megtalálható. 
  • Europass E-Portfólió: Egy olyan web alapú eszköz, mely segítségével a felhasználók hatékonyan dokumentálhatják végzettségeiket, tapasztalataikat, készségeiket és kompetenciákat. Adataikat ezen túl már tárolni is tudják, valamint rendszerezhetik karriercéljaikat is. Az új felületen az álláskereséshez szükséges minden Europass és nem Europass dokumentum, mint például referencialevelek, tanári ajánlások vagy saját publikációk, együttesen kezelhetők, további újdonságként pedig többféle CV-sablon közül is lehet válogatni. A felhasználóknak ezáltal lehetőségük lesz egy teljesen személyre szabott portfólió megalkotására.  
  • Europass információ szolgáltatás: Az új Europass felületen különféle tanácsadással kapcsolatos és egyéb információk és linkek lesznek elérhetők, melyek segítséget nyújtanak a végzettségek elismertetésével, tanulási lehetőségekkel és az álláskereséssel kapcsolatos kérdésekben, valamint a támogató szervezetek megtalálásában.  
  • Digitális Technikai Keretrendszer: Az új rendszer olyan egységes, digitális formájú hitelesítést használ a végzettségekre vonatkozóan, melyet a munkáltatók bármikor, bárhonnan ellenőrizni tudnak, szemben a papíralapú aláírásokkal és pecsétekkel. 
  • Europass Interoperabilitás: Az új Europass egyik fő célja, hogy az Europass dokumentumok kompatibilisek legyenek más rendszerek számára, és hogy szinergiák alakuljanak ki különböző eszközökkel és szolgáltatásokkal. Ilyen összefonódás jön létre például az az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség országai közötti munkaerő-áramlást támogató EURES hálózattal, de a jövőben további rendszerek is csatlakoznak a szinergiához.

Az Europass immár nem csak dokumentumcsaládként lesz elérhető, hanem szolgáltatások összességévé alakul át. Olyan platformot kínál, melyen az álláskeresők, tanulni és a karrierjük építésében fejlődni vágyók folyamatosan új lehetőségekre és segítségre lelhetnek, továbbá személyre szabhatják saját portfóliójukat. 

A megújult Europass általános célja a 21. századi álláskeresők és az élethosszig tartó tanulás iránt elkötelezett felhasználók igényeinek maximális kiszolgálása. Immár nemcsak az egyéni portfóliók, de a pályázás egész folyamata is személyre szabható.  

Az új portál májustól lesz elérhető. További információkért és részletekért az Europass weboldalát érdemes követni. 

Utolsó módosítás: 2020.02.25.