Tanároktól, tanároknak, avagy #mutitemiveltanítaszonline

2020.03.19.

Hír | Köznevelés

A Tempus Közalapítvány az iskolák digitális munkarendre történő átállását elősegítve közzétette A tanulás jövője MOOC kurzusa keretében készült összes, tanároknak szóló, oktatóvideóját.

A videókat gyakorló tanárok készítették azért, hogy a távoktatásban is alkalmazható online eszközök pedagógiai célú kreatív és innovatív használatát egyszerűen, az alapoktól magyarázzák el más tanároknak a fent is említett nyílt online kurzus keretében.

Mi az a MOOC? A MOOC (Massive Open Online Course) olyan tömeges nyílt online kurzus, amelyhez bárki ingyen csatlakozhat és a megadott határidőkön belül rugalmasan végezhet el online környezetben, személyes kontaktóra nélkül.

Miről szól a Tanulás Jövője MOOC? A mindennapi pedagógiai gyakorlat digitális eszközökkel való támogatásáról és arról, hogy tanárok együttműködnek tanárokkal, tanulnak egymástól és közösen gondolkodnak a saját gyakorlatukról.

Mik a bevezetőben említett videók? A tanulás jövője MOOC keretében összeállított videók a tanárok online munkaszervezését támogató és digitális tananyagok előállításában segítő online eszközöket mutatnak be.

Milyen online eszközökről találunk videókat a YouTube lejátszási listában? A teljesség igénye nélkül: Edmondo, Pawtoon, Linoit, Easelly, Padlet, Quizlet, Mentimeter, stb.

Micsoda? Az Edmondo virtuális osztályterem működését több videóból is meg lehet ismerni, kezdőknek és haladóknak is. A Pawtoon alkalmazással többek között a tananyag átadását segítő kisfilmeket lehet összeállítani. A Linoit felületen on-line faliújsággal lehet segíteni a gyerekek differenciált munkáját, a differenciált feladatkiosztást. Az Easelly alkalmazással látványos oktatási segédanyagokat, vagy óraterveket készíthetünk, akár megosztva munkatársainkkal együtt. A Padlet segíthet strukturáltan közzétenni tanulási segédanyagokat, menedzselni a diákok csoportos közös on-line munkáját, de akár térképes vagy idővonalon megjelentetett információkat lehet megosztani látványosabban a diákokkal. A Quizlet alkalmazás segítségével izgalmas formában lehet a tanulóknak teszteket összeállítani. Az oldalon elérhetőek más tanárok által összeállított már kész tesztek is. A Mentimeter használatával interaktív prezentációkat lehet tartani egy egész osztálynak, de akár közösen szófelhőt is lehet készíteni velük egy feltett kérdés kapcsán. Az említett alkalmazások bemutatásán kívül még sok más is megtalálható a videótárban.

Fontos kiegészítés! A videók A tanulás jövője MOOC kurzusban megtalálható online tananyagok kiegészítései, így ha valami nem teljesen érthető a videóból, érdemes hozzáolvasni a kurzus tananyagát is.

A tartalmak a kurzust követően is elérhetőek. A tanulás jövője MOOC-ban a tevékenységeket csak április 30-ig lehet végezni (ezt követően értékeljük a beadott munkákat, összegezzük a teljesítéseket és kiállítjuk a szükséges igazolásokat), de a kurzus anyagai (szövegek, tananyagok, videók stb.) a kurzus lezárulta után is elérhetők lesznek a felületen a regisztrált felhasználóknak.

Sikeres online tanítást és tanulást kívánunk mindenkinek!

Utolsó módosítás: 2020.03.19.