Felsőoktatási ösztöndíj Szerbiában

Partner hír | 2020.06.11.

Pályázat | Felsőoktatás

A Szerb Köztársaság Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztériuma a 2020/2021-es tanévre 10 magyarországi hallgató részére ajánl fel ösztöndíjat.

A szerb fél 2020. július 15-ig várja Magyarországról, bármely tudományterületről, BA/BSc, MA/MSc és doktori tanulmányokra olyan, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező pályázók jelentkezését, akik 3-9 hónap időtartamra szeretnének a szerbiai felsőoktatásban tanulni. Az ösztöndíjra alapvetően 3-9 hónapos időtartamra lehet pályázni, de az adott felsőoktatási intézménnyel való megállapodás függvényében ez esetleg egy évre kitolható. A jelentkezést postai úton kell eljuttatni a Szerb Köztársaság Külügyminisztériuma címére (ti.: Beograd, Kneza Miloša 24-26, lehetőleg július 10-i beérkezéssel) ahonnan azt továbbítják a szaktárcához. Aki teljes alap-, vagy mesterképzésre szeretne így pályázni, annak minden évben be kell nyújtania a jelentkezését (csak a jelentkezési lapot, a kísérő dokumentációt nem).

Az érdeklődőknek először maguknak kell felvenniük a kapcsolatot a választott szerb felsőoktatási intézménnyel e-mail útján, mivel a jelentkezéshez az intézmény által visszaigazolt befogadó nyilatkozatot is csatolni kell. Feltétel a szerb nyelvtudás, idegen nyelvű képzésre nem lehet jelentkezni.

A program a diákok részére az ingyenes oktatáson, szálláson, étkezésen, alapvető egészségügyi biztosításon és - ha szükséges - vízum- és bizonyítvány-elismertetési ügyintézésen kívül havonta 15.000 RSD (kb. 45.000 HUF) ösztöndíjat biztosít, amelynek más forrásból történő kiegészítését ajánlják. Az utazási, tömegközlekedési, valamint a szükséges tananyagokkal kapcsolatos költségeket a diák állja.

Az angol és szerb nyelvű jelentkezési lap, valamint a csatolandó dokumentumok listája a mellékletben található. Letölthető: Melléklet

(Megjegyzés: A pályázati kiírás végén szereplő kéthetes nyári szerb nyelvi kurzus - a szerb oktatási tárca tájékoztatása szerint - a magyarországi diákokra nem vonatkozik.)

Utolsó módosítás: 2020.07.14.