Júliusban érkezik a megújult Europass - és vele az álláskeresés következő korszaka

2020.06.22.

Europass | Ifjúság, EU, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Köznevelés, Felsőoktatás

A karrierépítés nem az állásinterjúval kezdődik. A korábbi tanulmányok és a releváns tapasztalatok hatásos bemutatása ugyanúgy fontos a munkaerőpiaci érvényesülés szempontjából. Ebben segít az új Europass portál, amely mind az álláskeresésben, mind a tudatos karrierépítésben támogatja a felhasználókat.

A korábban különálló dokumentumokat kínáló Europass az aktuális kihívásokra és trendekre reagálva, vadonatúj szolgáltatásokkal egészült ki, és mostantól egy teljes digitális platformként várja az álláskeresőket, tanulni vágyókat, munkáltatókat, tanárokat, oktatási intézményeket és karrier-tanácsadókat egyaránt. 

Miért éri meg kipróbálni a megújult felületet? Íme néhány indok!

1. Személyre szabott portfólió hozható létre

Egy gyors regisztrációt követően bárki elkészítheti saját profilját. A felhasználó  minden adatát, készségét, tanulmányát és tapasztalatát rögzítheti, illetve bármikor módosíthatja és kiegészítheti azokat. A létrehozott profil több nyelven elkészíthető, illetve azt részben vagy teljes egészében meg lehet osztani  munkáltatókkal, oktatási intézményekkel, illetve tanácsadókkal.

2. Hatékonyan kezelhető a hosszú távú, tudatos karrierépítés

A létrehozott profilt nem kell törölni, a feltöltött információk nem vesznek el. Ha tehát ismét aktuális lesz az álláskeresés, bármikor vissza lehet térni hozzá. A portfólió folyamatosan bővíthető az újonnan szerzett készségekkel, tapasztalatokkal. Ezek rendszerezésével az is kiderül, milyen további tudásra, képesítésre lehet szükség a hosszú távú karriertervek megvalósítása érdekében. Ezek elsajátításához rögtön lehet is keresni megfelelő képzést a portálon.

3. A dokumentumok biztonságosan, egy digitális dokumentumtárban őrizhetők

A munkáltatók számos különböző anyagot kérhetnek a pályázóktól. A dokumentumtár funkció segítségével most minden, az álláskeresés szempontjából hasznos dokumentumot egy helyen lehet tárolni, legyen szó diplomáról, bizonyítványról, motivációs levélről vagy referencialevélről. Minden egy helyen őrizhető meg, teljes biztonságban.

4. Konkrét állások és képzések között lehet böngészni

Az Europass másik nagy újdonsága egy olyan beépített keresőfunkció, mellyel Európán belül, országok és kulcsszavak megadásával a felhasználó megbízható állásajánlatokat és képzéseket találhat. Sőt, nem is feltétlenül kell keresnie! Ha ugyanis megadja érdeklődési köreit és készségeit, a rendszer ezek alapján személyre szabott javaslatokkal látja el.

5. Vadonatúj szerkesztőfelület az önéletrajzok és motivációs levelek készítéséhez

Az Europass önéletrajzot és motivációs levelet korábban gyakran érte az a kritika, hogy azok csak egy formában hozhatók létre, így nem is lehet  őket személyessé tenni. Ezentúl azonban a dokumentumok három különböző, egyaránt ízléses, modern és változatos stílusú sablon alapján készíthetők el, így mindenki megtalálhatja az egyéniségéhez legjobban illő változatot. Egyszerű és letisztult vagy inkább színes és kreatív legyen a CV? A megújult, könnyen kezelhető szerkesztőfelületek segítségével bármelyik verzió elkészíthető, akár több nyelven is. 

6. Minden hasznos tudnivaló egy helyen

A karrierépítés során számos nehézség adódhat, éppen ezért az Europass a megújult portálon olyan információkat tesz elérhetővé, melyek segíthetnek a felmerülő kérdésekben. Ha valaki például külföldön szeretne elhelyezkedni, de nincs tisztában azzal, hogyan ismertesse el az itthoni végzettségét, hasznos cikkeket olvashat a témában. Az Europass dokumentumok használatával kapcsolatos és más fontos tudnivalók, illetve linkek ugyancsak megtalálhatók az oldalon. 

A megújult Europass portál és annak hasznos szolgáltatásai július 1-jétól mindenki számára elérhetőek lesznek, legyen szó továbbtanulásról, álláskeresésről vagy a személyes karrier folyamatos építéséről. További információért a www.europass.hu weboldalt és az Europass Magyarország Facebook oldalt érdemes követni!

Utolsó módosítás: 2020.07.14.