Világunk a COVID-19 után

Partner hír | 2020.06.30.

Hír | Felsőoktatás

Cikksorozat az ACA (Academic Coorperation Association) által felkért nemzetközi felsőoktatási szakértők tollából.

A mögöttünk álló hónapok járványügyi intézkedései szinte kivétel nélkül mindenki életében példanélküli változásokat hoztak. A hétköznapok lelassultak, a közvetlen emberi kapcsolattartások száma jelentősen visszaesett. Az utazások megritkultak, az országok közötti mozgások sok esetben teljesen megszűntek. Az egyetemek és a közoktatási intézmények pedig szinte egyik pillanatról a másikra álltak át az online oktatásra.

De mi történik a koronavírus miatt bevezetett korlátozások feloldása után? Minden visszaáll a normális kerékvágásba és az egész időszakra csak, mint egy bizarr átmeneti időszakra gondolunk majd vissza? Vagy az elmúlt hónapokban tapasztaltak kihatással lesznek arra is, hogy a jövőben mit tartunk majd „normális kerékvágásnak”? Lehetséges, hogy okosabban és tudatosabban élünk, dolgozunk, tanulunk és utazunk majd a jövőben? Ezek a kérdések most az élet minden területén fontosak, a nemzetközi felsőoktatás számára viszont megkerülhetetlenek.

Az oktatásban szinte pillanatok alatt bevezetett digitalizáció tanulságait és eredményességét még nem tudjuk meghatározni, de az első, rövidtávon levont optimista következtetések miatt felmerül, hogy a közeljövőben az online oktatás lehet az alapvető formátum. Ha a külföldi tanulás és a nemzetközi mobilitási programok jövőjét nézzük, további kérdések merülhetnek fel. A fizikai mobilitás idejétmúlt formává fog válni? Fogunk utazni többezer kilométert, hogy részt vegyünk egy konferencián, vagy inkább otthonról, a számítógép előtt üljük végig az előadásokat és veszünk részt a vitákban? Olcsóbb, környezetbarát megoldás lenne, sőt még időt is tudnánk vele spórolni. Egyáltalán, szükségünk lesz irodákra a jövőben? A koronavírus alatti korlátozások bebizonyították, hogy dolgozni és „találkozni” is tudunk otthonról.

Ezekre a kérdésekre keresik a választ egyetemi oktatók, nemzetközi szervezetek vezetői és felsőoktatási szakemberek. A koronavírus, valamint a kormányok által bevezetett korlátozások további társadalmi, geopolitikai és oktatásügyi aspektusainak felvázolása rajzolódik ki az ACA ’think pieces’ sorozat cikkeiből, amelyeket a honlapon a Publication rovatban találják: http://www.aca-secretariat.be/index.php?id=1163

Utolsó módosítás: 2020.06.30.