A mesterképzések magasabb szintje

2020.07.17.

Magazin | Felsőoktatás

Az Európai Bizottság szigorú szempontok alapján „Erasmus+ sikersztori” minősítéssel illetett két magyar Erasmus Mundus képzést. Korábban hazai projektek nem kaptak ilyen kitüntetést, és európai szinten is csak néhány egyetem büszkélkedhet az elismeréssel.

Magyarország – különösen a felsőoktatási intézmények számát tekintve – eddig is eredményes volt az Erasmus Mundus programban: 2014 óta 16 nyertes projektben szerepelnek magyar intézmények, és hat esetben a koordinátor is hazai, de a mostani eredmény egyedülálló sikernek számít. Az ilyen projektek a minőségfejlesztést, az innovációt és a nemzetköziesítést is támogatják, de hozzájárulnak az Európai Felsőoktatási Térség minőségének és vonzerejének növeléséhez is a világban.

Mundus MAPP – Lépéselőny a globális ismeretekben

A Közép-európai Egyetem által irányított projekt kiemelt célja, hogy bővítse a hallgatók ismereteit a felgyorsult ütemben változó globális környezetváltozásokról, és felkészítse őket a kihívásokra a közpolitikában bevezetett újdonságok tekintetében. A program felvértezi a diákokat mind elméleti, mind gyakorlati tudással, melyek segítségével képesek lesznek átfogó képet alkotni a kortárs transznacionális politikai problémákról: az éghajlatváltozástól kezdve a nemzetközi terrorizmuson át egészen az új pénzügyi rendeletekig. Résztvevői betekintést nyernek abba, miképp működnek az egyes politikai intézmények, milyen folyamatok zajlanak, és hogyan hatnak az intézkedések a globális gazdaságpolitikára nemzetközi és helyi szinten, különös tekintettel az európai projektekre.

A Mundus MAPP program résztvevőinek összetétele igencsak sokszínű, mind az oktatói gárda, mind pedig a hallgatók tekintetében. A program 2007-es indulása óta 323 diák tanult a képzésben, akik a világ 78 országából érkeztek, öt kontinensről. Legnagyobb számban Németországból (23), az Egyesült Államokból (21) és Kolumbiából (20) jöttek Magyarországra.

A program akkreditációt szerzett a négy konzorciumi egyetem székhelyén: Magyarországon, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, így a diploma európai szinten teljes mértékben elfogadott, a képzés elvégzése után pedig a diákok nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A Közép-európai Egyetemen végzett felmérés szerint a 2018-ban diplomát szerzett hallgatók 93%-a talált munkát az államvizsgát követő 6 hónapon belül.

A program további erőssége, hogy a hallgatók tanulmányi kirándulásokat tehetnek, illetve gyakorlatot végezhetnek elsőrangú nemzetközi szervezeteknél, állami szerveknél, illetve civil szervezetek kötelékében, ez pedig szintén elősegíti a munkába állást.

További információ: mundusmapp.org/

DOC NOMADS – A mobil filmiskola

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem koordinálásával megvalósuló közös mesterképzési ösztöndíjprogramot dokumentumfilmes hallgatók számára hozták létre 2012-ben, hogy „határok nélkül” tanulhassanak, fejlődjenek, tapasztaljanak. Minden évben körülbelül 24 diák csatlakozik a programhoz, akik bejárják a részt vevő országok fővárosait, Lisszabont, Brüsszelt és Budapestet. Ezáltal különböző kulturális környezetben kell helytállniuk, fel kell találniuk magukat, érvényesülniük kell a megszokott szociális közegükön kívül, mindezt angol nyelven. A hallgatók a négy szemeszter alatt összesen 120 kredit értékű tantárgyat teljesítenek, és mintegy száz filmet készítenek el, melyeket különböző filmfesztiválok gyakran építenek be programjaikba.

A DOC NOMADS programmal nyári egyetemre is lehet jelentkezni Európán kívüli filmintézményekbe, kiegészítve ezzel a mesterképzést. Az első, 2018-as nyári egyetemnek Libanon adott helyet, tavaly pedig Grúziában tartottak workshopot a dokumentumfilm-készítésről. A műhelymunka során a résztvevők abban fejlődtek, hogy minél inkább valósághűen tudják ábrázolni a körülöttük lévő világot. Meg kellett örökíteniük egy történetet, amely az ő nézőpontjukon keresztül mutat be egy adott helyzetet, helyszínt, személyt, mindezt kép- és hangeffektek segítségével. Ez a feladat arra szolgált, hogy fejlessze a diákok tehetségét a témaválasztásban és az idegen környezetben való kapcsolatépítésben, illetve hogy hozzászoktassa őket, milyen egy kreatív csapatban dolgozni.

A DOC NOMADS egyike azon néhány európai közös képzésnek, amelyeket nemzetközi szinten akkreditáltak. Az eljárást a flamand VLUHR ügynökség folytatta le, amely tagja az európai minőségbiztosítási ügynökségeket tömörítő EQAR regiszternek, és mint ilyen, jogosult az Európai Felsőoktatási Térségen belül nemzetközi eljárásokat lefolytatni. A DOC NOMADS közös diplomája így számos országban teljes mértékben elfogadott.

További információ: docnomads.eu/

Összeállította: Kiss-Némethy Nóra
Tempus Közalapítvány, Kommunikációs egység

A cikk a Pályázati Pavilon 2020. tavaszi számában jelent meg.

Utolsó módosítás: 2020.08.05.