Betekintés az Alumni Network Hungary hálózat működésébe

2020.08.03.

Magazin | Felsőoktatás

A Tempus Közalapítvány azzal a céllal indította útjára az Alumni Network Hungary hálózatot, hogy felépítsen egy olyan nemzetközi közösséget, amelynek tagjaként a Magyarországon felsőoktatási tanulmányokat végzett és végző külföldi hallgatók a jövőben is kapcsolatban maradhatnak egymással és országunkkal.

Az elmúlt két évben a legfontosabb célunk e közösség létrehozása és gondozása volt, amit alapvetően két megközelítéssel igyekeztünk elérni: a regisztrált tagok számának növelésével, valamint ezzel párhuzamosan a számukra elérhető szolgáltatások körének bővítésével.

Az új tagok toborzásának elsődleges felülete természetesen a hálózat honlapja lett: 2018 májusában elindítottuk az Alumni Network Hungary portált, ahol minden Magyarországon felsőfokú tanulmányokat folytató vagy végzett külföldi hallgató regisztrálhat, megjelölheti alma materét, csoportokat hozhat létre, bemutatkozhat és felkeresheti hallgatótársait. Az oldalon két év alatt közel 3800 alumni regisztrált a világ minden részéről, és célunk, hogy rendszeres kampányokkal, eseményekkel a továbbiakban jelentősen növeljük a tagok számát. A regisztráltak közül külön figyelmet érdemelnek az önkénteseink, akik mind Magyarországon, mind pedig hazatérésüket követően otthonról segítik munkánkat. A hálózat promóciója mellett aktívan részt vesznek a rendezvényeinken, helyi alumni találkozókat szerveznek, és felsőoktatási vásárokon tájékoztatják az érdeklődő felvételizőket a magyarországi felsőoktatásról.

Az Alumni Network Hungary a tagok számára nem csak a kapcsolattartásra teremt lehetőséget: többféle szolgáltatással és tartalommal támogatjuk személyes és szakmai fejlődésüket.

Regisztrált tagjaink online coachingban részesülhetnek és hálózatépítési tanácsokat is szerezhetnek a portálon, valamint folyamatosan értesülhetnek a legfrissebb felsőoktatási és tudományos hírekről, eseményekről. 2019-ben újdonságként webinárium-sorozatot indítottunk, amelynek keretében szeptemberben Mérő László tartott előadást a mesterséges intelligencia közeljövőjéről, majd decemberben Polgár Judit sakkozó mesélt életéről és pályafutásáról.

Az Alumni Network Hungary fejlesztése és a közösségépítés 2020-ban is folytatódik. A portálon folyamatosan újabb funkciókat, felületeket és tartalmakat biztosítunk tagjainknak. Fontos újítás, hogy már a felsőoktatási intézmények alumni koordinátorai is regisztrálhatnak, hogy jelenlegi és volt hallgatóikat közvetlenül elérjék. Jövőbeni céljaink között szerepel az elérhető szolgáltatásaink bővítése és az önkéntesek segítségével számos helyi alumni esemény megrendezése.

Kirkósa Ádám
Tempus Közalapítvány, Kommunikációs egység

alumninetworkhungary.hu

A cikk a Pályázati Pavilon 2020. tavaszi számában jelent meg.

Utolsó módosítás: 2020.08.05.