Az utazási szabályok betartásával lehetséges a külföldi ösztöndíjas mobilitás

2020.09.04.

Hír | Ifjúság, EU, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

A legfrissebb információkért a Konzuli Szolgálat honlapját érdemes felkeresni, mely mindig naprakész és hiteles tájékoztatást nyújt az aktuális rendelkezésekről.

A Minisztérium az I. kategóriába sorolt  országokba továbbra sem javasolja az utazást, de kivételes esetekben és halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válhat a kiutazás. A kivételek között szerepel a „Hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése” is, amely az ösztöndíjprogramok keretében kiutazni tervező hallgatókra, oktatókra is vonatkozik.

A kiutazói mobilitás tehát a felsorolt országokba jelenleg lehetséges, az alábbi részletszabályok megismerése és betartása mellett:

  • A kiutazóknak a fogadó ország éppen aktuális beutazási feltételeit és szabályait kell betartaniuk. Minden kiutazó saját felelőssége, hogy ezekről naprakész információkkal rendelkezzen. Az aktuális beutazási szabályokról a Re-open EU weboldalon érdemes tájékozódni.
  • Amennyiben a fogadó országban a megérkezést követően karanténba kell vonulni, a karantén időszaka az ösztöndíjas időszakba beszámít – amennyiben a karantén két negatív teszttel kiváltható, úgy annak esetleges költségét az ösztöndíjból kell fedezni .
  • A mobilitás végén a hazatéréssel kapcsolatos szabályokat minden hazatérőnek be kell tartania.
  • A hazatérés utáni karantén időszaka nem számít bele az ösztöndíjas időszakba, arra támogatás sem igényelhető.
  • A kiutazók figyelmébe ajánljuk a kiutazó hallgatóknak és a felsőoktatási intézmények munkatársainak készült továbbra is érvényes útmutatásainkat a vis maior helyzetekről.
  • A külföldön online végzett tanulmányok is külföldi mobilitásnak számítanak, a külföldön töltött időszakra jár az ösztöndíj.
  • Amennyiben a körülmények indokolják, a kiutazóknak továbbra is van lehetőségük vis maior kérelmet benyújtani a https:\\vismaior.tka.hu felületen.

Tehát azok a hallgatók, akik külföldi ösztöndíjat nyertek el az aktuális listában szereplő országok egyikébe, továbbra is kiutazhatnak, hogy megkezdhessék tanulmányaikat, amennyiben annak feltételei biztosítottak a fogadóországban, a fogadóintézményben.

A Konzuli Szolgálat honlapja

Utolsó módosítás: 2021.06.21.