Erasmus Napok: országszerte bemutatják az Erasmus+ program eredményeit

2020.10.13.

Rendezvény | Ifjúság, EU, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

Milyen tevékenységek valósíthatók meg az Erasmus+ programban? Tudja meg a csütörtökön kezdődő Erasmus Napokon!

Tanulás céljából jelenleg is lehet külföldi tanulmányútra, szakmai gyakorlatra vagy különböző képzésekre utazni. Az Erasmus+ program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint idén 24.000 résztvevő nemzetközi tapasztalatszerzését támogatták, mintegy 17 milliárd forintos (50 millió euró) uniós forrásból. Hogy konkrétan milyen tevékenységek valósíthatók meg az Erasmus+ program keretében, azt a csütörtökön kezdődő Erasmus Napok rendezvénysorozat közel 90 eseményén mutatják be.

Az Erasmus+ program sokszínűségét és gyakorlati hasznosságát mutatják be október 15-16-17-én az Erasmus Days rendezvénysorozaton, amelyet világszerte 67 országban rendeznek meg egy időben. Hazánkban csaknem 90 szakmai és szórakoztató rendezvényen várják az érdeklődőket, többségében online megvalósuló workshopokon, élménybeszámolókon és játékos vetélkedőkön.

A budapesti Nyitott Kör Egyesület például az iskolák és az oktatás kihívásaival foglalkozó műhelymunkát szervez; Pétervásárán a Tamási Áron Általános Iskolában szemétszedéssel egybekötött futást rendeznek; Balkányon, a Szent Jácint Görögkatolikus Óvodában a nemzetközi projektek során megismert recepteket mutatják majd be; Miskolcon pedig a környezettudatos házépítés praktikáiról lesz szó az LCA Center Egyesület szervezésében.

További programok és jelentkezés

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint idén az oktatás, képzés és ifjúság területén 24.000 fő nyert támogatást külföldi tanulmányúton, szakmai gyakorlaton, továbbképzésen való részvételre az Erasmus+ programban. A pályázók között a felsőoktatási hallgatók, valamint oktatók képviseltetik magukat a legmagasabb számban, de az előző évhez képest növekedés mutatkozott a szakképzésben résztvevők és a felnőtt tanulók célcsoportjában is. A 17 milliárd forintos támogatásból azok az intézmények és szervezetek is részesülnek, amelyek külföldi partnereikkel dolgoznak együtt egy-egy közös témán, akár több éves projektek keretében.A járványhelyzet kihívások elé állította a nemzetközi mobilitási és együttműködési programok résztvevőit, de a projektek nem álltak le: számos tevékenység került át az online térbe, új típusú együttműködések valósultak meg, és ún. virtuális mobilitások keretében is lehetőség van külföldi tapasztalatszerzésre. Továbbra is lehet pályázni köznevelési, szakképzési, felsőoktatási, felnőtt tanulási és ifjúsági projektekben való részvételre az Erasmus+ programban.

Az Erasmus+ programban megvalósított nemzetközi együttműködésekből nem csak a résztvevők profitálhatnak. A projektekben elért eredmények, a kidolgozott segédanyagok és elkészült kiadványok bárki számára inspirálóak és hasznosak lehetnek. A külföldön megismert innovatív módszerek, új eszközök és technológiák így hozzájárulhatnak az oktatás és képzés széles körű fejlesztéséhez.

Az Erasmus+ program hazai megvalósításáért felelős Tempus Közalapítvány fontosnak tartja, hogy minden évben kiemelje a kimagasló színvonalon, példaértékűen megvalósított magyar koordinálású projekteket. Az idei évben Erasmus+ Nívódíjjal elismert együttműködések témái – mint a digitális készségek fejlesztése, a helyi közösségek erősítése, a környezettudatos szemléletmód vagy a szolidaritás – nemcsak most, a járvány idején bírnak nagy jelentőséggel, de később, annak elmúltával is fontosak lesznek, és jól érzékeltetik az Erasmus+ program szerepét és lehetőségeit. A 2020-ban Nívódíjjal kitüntetett projektek október 13-án mutatkozhattak be a nagyközönség előtt a Tempus Közalapítvány online rendezvényén.

 

Utolsó módosítás: 2020.10.27.