Kombinálható a virtuális és a fizikai mobilitás

2020.10.22.

Pályázat | Felsőoktatás

Erasmus+, valamint Campus Mundi részképzés és szakmai gyakorlat esetén is lehetőség van az ösztöndíjas időszakot fizikai és virtuális részvétellel vegyesen teljesíteni.

Az elmúlt időszak nem könnyítette meg a külföldi tanulmányi vagy szakmai gyakorlatos ösztöndíjak megvalósítását. Sok egyetem átállt a hibrid oktatási formára, több kurzus csak online áll a hallgatók rendelkezésére, és az országokba való beutazás is sok esetben nehézségekbe ütközik. Épp ezért az Európai Bizottság lehetővé tette a legalább részben fizikai mobilitás (blended mobility) megvalósítását is.

De mit is takar pontosan ez a vegyes mobilitási forma?

Erasmus+, valamint Campus Mundi részképzés és szakmai gyakorlat esetén is lehetőség van az ösztöndíjas időszakot fizikai és virtuális részvétellel vegyesen teljesíteni, azaz a mobilitás egy része online végezhető, míg a másik része személyes részvétellel zajlik a célországban. Ösztöndíj csak a külföldön töltött (fizikai és/vagy virtuális) időszakra jár.

A vegyes mobilitás az alábbi formák egyikében valósítható meg:

  • külföldön online megkezdett, és külföldön fizikai mobilitással folytatódó
  • külföldön fizikai mobilitással megkezdett, és külföldön online folytatódó
  • itthon online megkezdett, és külföldön fizikai mobilitással folytatódó
  • külföldön fizikai mobilitással megkezdett, és itthon online folytatódó

Természetesen továbbra is van lehetőség a teljes ösztöndíjas időszakot végig külföldön tölteni személyes részvétellel, amennyiben azt a fogadóegyetem vagy a szakmai gyakorlati hely és a célországba való beutazás, tartózkodás aktuális feltételei lehetővé teszik.

Mire érdemes figyelni a pályázás során?

Fontos, hogy ösztöndíj csak a külföldön töltött, virtuális vagy fizikai részvétellel végzett mobilitási időszakra jár, az itthonról történő online oktatás vagy online végzett szakmai gyakorlat idejére nem.

A fizikai mobilitás időtartamának minimuma tanulmányi ösztöndíj esetében 3 hónap, szakmai gyakorlat esetében pedig 2 hónap. Tehát legalább ennyi időt kell tölteni külföldi felsőoktatási intézményben vagy szakmai gyakorlati helyen.

Miért lehet ez számodra az ideális mobilitási forma?

Ez a vegyes mobilitás nagyon jó lehetőség azoknak, akik nem szeretnének hosszabb ideig külföldön tartózkodni a jelen helyzetben, vagy akik olyan intézménybe vagy szakmai gyakorlati helyre jelentkeznének, ami nem teszi lehetővé a hallgatók több hónapos fizikai jelenlétét.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételekkel utazhatsz Európa egyes egyetemeire az elkövetkező időszakban, javasoljuk, hogy az alábbi weboldalon mindenképp tájékozódj pályázáskor.

Ha kérdésed van a vegyes mobilitással kapcsolatban, Erasmus+ ösztöndíj megpályázása esetén keresd intézményi Erasmus+ koordinátorodat, illetve tájékozódj a fogadóegyetemed weboldalán. Campus Mundi ösztöndíj pályázása esetében pedig az alábbi weboldalon.

Utolsó módosítás: 2020.12.17.