A Képes Géza Általános Iskola idén második alkalommal vett részt az Erasmus napokon

2020.10.22.

Pályázóink hírei | Köznevelés

Az iskola tanulói digitális és technikai tudásukat kihasználva ezúttal online szabaduló szobával készültek, melynek fontos előzménye az

A Képes Géza Általános Iskola kitárta kapuit a világ felé, hiszen az angol nyelv által több külföldi iskola tanulóival leveleznek a diákok. Ennek egyik eredménye, hogy a spanyolországi Almagro, IES Clavero Fenandez de Cordoba nevű iskolájával, egy 22 hónapig tartó „Olvasás a digitális világban” elnevezésű Erasmus pályázatot nyújtottak be, és nyertek el. A projekt fő célja az angol nyelv fejlesztése mellett, az olvasás megszerettetése, illetve az olvasási készségek fejlesztése.

A Képes Géza Általános Iskola első emelete a mesék és mondák világába viszi el a tanulókat, mely nagy segítség a feladatok feldolgozásában. Miközben a gyerekek igyekeznek bemutatni spanyol társaiknak népmeséiket, meséiket, ifjúsági regényeiket, ők is jobban megismerik azokat. Az iskola a programba minél több diákot szeretne bevonni, ezért van olyan feladat, ahol az alsósok illusztrálnak, a nagyobbak magyarul dolgoznak, míg a felsőbb évfolyamosok már angolul fogalmazzák meg saját, illetve olvassák el az almagroi gyerekek történeteit.

Megismerve saját kultúrájukat, nyitottabbá válnak más országok kultúrájának befogadására. Az internetnek és a digitális technikának köszönhetően a magyar és spanyol gyerekek közösen tudnak dolgozni a feladatokon, együtt készítettek beszámolókat, logókat, szlogeneket, képregényeket, olvasókártyákat. A 2019. évi Erasmus napok alkalmával egy időben, de egymástól 2980 kilométerre egy-egy flashmobot hoztak létre, melynek célja az volt, hogy minél többen olvassanak együtt.

De nem csak a világhálón keresztül dolgozhatnak. A pályázatnak köszönhetően június második hetében tizenkét spanyol diák és két pedagógus érkezik az iskolába, ahol közösen fognak egy könyvet készíteni az eddig feldolgozott történetekből. 2021 júniusában pedig magyar diákok repülnek el Almagroba, ahol egy olyan színpadon fogják eljátszani a kedvenc népmeséjüket, mely a világon egyedülálló.

A program azonban nem csak a diákok számára hasznos, hiszen a két iskola pedagógusai megosztják egymással tapasztalataikat, módszereiket, jó gyakorlataikat. Ilyen alkalmat kínált az első rövidtávú mobilitás, melynek során a Képes két tanára utazott el Almagroba, ahol megismerkedtek az iskolával, a pedagógiai programjukkal, órákat látogattak és órákat tartottak.

A Képes Géza Általános Iskola idén is részt vett az Erasmus napokon. A járványhelyzet miatt a programot online eseményként szervezték meg. Kihasználva azt, hogy a digitális oktatás alatt, mind a diákok, mind a pedagógusok digitális kompetenciája fejlődött, egy online szabadulószobát készítettek, mely eddig is a gyerekek kedvence volt. Az online eseményen bárki megpróbálhatott virtuálisan bejutni az iskolába, feladatuk csak annyi volt, hogy helyesen válaszolnak a feltett kérdésekre és megjegyzik a képzeletbeli riasztó kódját, hogy a végén hatástalanítani tudják. Nagyon nagy lelkesedéssel fogadták a gyerekek és a szülők is, de sokan töltötték ki csak azért, mert kíváncsiak voltak arra, hogy miről szól a Képes pályázata, milyen az iskola. A résztvevők online oklevélben részesültek, illetve a tanulók között kisebb ajándékokat sorsoltak ki. Ezek átadására az őszi szünet után kerül sor.

Lavotháné Pénzes Angéla
intézményi koordinátor

Utolsó módosítás: 2020.10.27.