Elfogadták az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület következő 7 éves költségvetését!

2020.12.12.

Hír | Ifjúság, EU, Önkormányzatok, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

A programok még befogadóbbak, zöldebbek és digitálisabbak lesznek! A pályázókat és résztvevőket új mobilitási formák és projektlehetőségek várják 2021-től.

Megtörtént a politikai megállapodás az Európai Parlament és az EU tagállamok között az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási testület következő hétéves költségvetéséről.

Margaritis Schinas alelnök szerint az Erasmus Európa legemblematikusabb programja és az európai életmód esszenciáját képviseli. A politikai megállapodás értelmében a dedikált összeg több mint 28 milliárd euróra rúg, amellyel az új program nem csupán befogadóbb lehet, de még inkább zöld fókuszú és digitális. Az egyik fő célkitűzés az oktatás területén az Európai Oktatási Térség megvalósítása 2025-re, a hozzáférhetőség növelésével és rugalmasabb mobilitási formákkal pedig a résztvevők az eddiginél is szélesebb és sokszínűbb csoportjai számára lesz nyitott a program. A pályázókat és résztvevőket új projektlehetőségek várják, a program továbbra is támogatja az innovatív módszerek kialakítását, és kiemelten népszerűsíti mind a zöld, mind a digitális megoldásokat. Emelett olyan előremutató kezdeményezéseket is támogat majd, mint az Európai Egyetemek kezdeményezése, az Erasmus Tanár Akadémia, a Szakmai Kiválósági Központok és a DiscoverEU.

Mariya Gabriel, innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztos szerint az Európai Szolidaritási Testület elfogadott költségvetésével több ezer fiatalnak adható meg az esély, hogy támogassák a rászoruló közösségeket, kifejezzék szolidaritásukat és hozzájáruljanak társadalmaink fejlődéséhez, miközben értékes készségeket sajátítanak el. A program indulásától 275 ezer fiatal csatlakozott a Szolidaritási Testülethez és 50 ezren kezdték meg tevékenységüket a program által kínált projektekben. 

A 2021-2027-es időszakra dedikált 1.009 milliárd euró biztosítja, hogy több mint 270 ezer fiatal lehessen aktív a programban, amely azt is lehetővé teszi majd, hogy a résztvevők önkéntesként próbálhassák ki magukat a humanitárius segítségnyújtás területén, az európai határokon túl. A szervezetek számára támogató szakértők állnak majd rendelkezésre kapacitásuk építéséhez, a megújult Európai Ifjúsági Portálon pedig új online tréning szekció nyílik a Szolidaritási Testületbe regisztrált fiataloknak.

 


Az Európai Bizottság hivatalos sajtóközleményei:

Utolsó módosítás: 2021.04.29.