A lehető legjobb teljesítményt nyújtani

2021.01.21.

Nemzetköziesítés |

Magyarországon évente több ezer nemzetközi hallgató szerez diplomát. Két korábbi diákot, Sarkhel Hawre Mohammed-et és Mirhadi Shamidzada-t kérdeztük élményeikről, tanulmányaikról, valamint karrierjükről.

 Mindketten Magyarországon végeztetek – miért ezt az országot választottátok?  

Sarkhel Hawre Mohammed (SHM): Magyarország és Irak között van egy államközi megállapodás, így amikor a minisztérium meghirdette a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot, rögtön elkezdtem utánanézni a magyarországi felsőoktatásnak és a mindennapi életnek. Több olyan barátomat is megkerestem, akik itt tanultak, hogy osszák meg velem a tapasztalataikat az oktatás színvonaláról és a megélhetési lehetőségekről. Hamar világossá vált, hogy megtaláltam a helyemet: Magyarország tökéletes számomra, úgyhogy elhatároztam, hogy ide felvételizek, és itt fogok tanulni.

Mirhadi Shamidzada (MS): Számos oka van a választásomnak és nemcsak felsőoktatási, hanem földrajzi, történelmi és kulturális is. Magyarország Európa közepén található, nagyon könnyen lehet innen megközelíteni az északi, déli, nyugati és keleti országokat. A folyók, hidak, történelmi helyszínek csodálatosak.



Sarkhel Hawre Mohammed
Egyetem: Miskolci Egyetem
Szak: földttudományi mérnök Msc
Tanulmányi időszak: 2015-2017

 Milyennek találtátok a magyarországi tanulmányaitokat? Hogy tetszett a választott képzésetek? 

SHM: Arra jöttem rá, hogy az én szakterületem Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében meghirdetett képzései a világ legjobbjai közé tartoznak. Az oktatás színvonala és a Miskolci Egyetemen szerzett végzettségem lehetővé tette számomra, hogy a világon bárhol érvényesülni tudjak.

MS: Nemcsak a tantermekben tanultunk, hanem számos alkalommal helyi és nemzetközi tevékenységet is végeztünk, például részt vettünk a Bécsi Nemzetközi Kereskedelmi Választottbírósági Központ gyűlésén is. Ezek a megmérettetések és programok nagyban hozzájárultak a képességeink és tudásunk bővítéséhez.

 Tanulmányaitokat követően mindketten hazatértetek. Hogyan tudtatok elhelyezkedni a munkaerőpiacon a frissen megszerzett végzettségetekkel? 

SHM: Magyarországi tanulmányaimnak köszönhetően munkatársaim, tanáraim és az itthoni egyetemem körében egyaránt a lehető legjobb teljesítményt tudtam nyújtani a szakterületemen. Számos televíziós és online interjút adok, valamint egyetemi és szakmai lehetőségben van részem a Magyarországon töltött éveimnek köszönhetően.

MS: Miután hazajöttem, egy év alatt teljesítettem a kötelező sorkatonai szolgálatot. Ezután, a Magyarországon és különösen Budapesten folytatot t tanulmányaimnak köszönhetően egy hét alatt el tudtam helyezkedni.

 Milyen képességeket köszönhettek a magyarországi tanulmányaitoknak? 

SHM: Merem állítani, hogy Magyarország a legjobb választás volt számomra: szakmai képességeimben, tanulmányaimban és kommunikációs készségeimben is nagyon sokat fejlődtem, de az itt szerzett tapasztalataim az élet minden más területére is pozitív hatással voltak. Az egyik legfontosabb eredményemnek azt tekintem, hogy a szakmai látóköröm minden korábbinál szélesebb lett.



Mirhadi Shamidzada
Egyetem: Károli Gáspár Egyetem
Szak: jog
Tanulmányi időszak: 2017-2018

MS: A kommunikációs készségeim sokat fejlődtek, mivel számtalan diákkal kellett kijönnöm, akik különböző országokból, kontinensekről érkeztek. Az órák alatt szükség volt kritikus gondolkodásra és problémamegoldó képességre is, ugyanis különböző bírósági ügyeken és jogi iratokon dolgoztunk, amikhez elengedhetetlen a kreativitás, a kutatás, a csapatmunka, a kockázatkezelés és még számos további képesség.

 Mindketten az Alumni Network Hungary önkéntesei vagytok – Mi motivált titeket az önkénteskedésben? Miért akartatok kapcsolatban maradni Magyarországgal? 

SHM: Ezt is remek lehetőségnek láttam, hogy más országból, kultúrából származó, különböző tanulmányi és szakmai háttérrel rendelkező alumni társakkal megismerkedhessek. Az Alumni Network Hungary önkéntesének lenni számomra azt jelenti, mintha Magyarországot képviselném Irak Kurdisztán régiójában. Azt is fontosnak tartom, hogy a személyes tapasztalataimat más alumnival is megoszthatom, és ezekre építve közös, jövőbeni munkákat tervezhetünk, de szeretném majd megosztani az Alumni Network Hungary önkénteseként szerzett tapasztalataimat is. Mindenképp szeretnék kapcsolatban maradni Magyarországgal, mivel tanulmányaim során itt nagyon sok lehetőséget kaptam. Ha jól viszem végig az önkéntes programot, akkor én is bátoríthatok másokat arra, hogy merjék magukat kipróbálni, hogy egynemzetközi közösség részesei lehetnek, ahol sok baráttal és élménnyel gazdagodhatnak a szakmai fejlődés mellett.

MS: Mivel a tagok számtalan országból és kultúrából származnak, az Alumni Network Hungary tagjaként nem csak Magyarországgal maradsz kapcsolatban, hanem más országokat is megismersz. Még a master diplomám megszerzésekor értesültem erről a lehetőségről és azonnal regisztráltam. Szerintem nagyon fontos, hogy ne csak a napi rutinunkkal és teendőinkkel foglalkozzunk, hanem megismerjünk más társadalmakat és országokat. Az Alumni Network Hungary nekem ezt adja.

A cikk a Pályázati Pavilon 2020. őszi számában jelent meg.

CZÓK BRIGITTA, KIRKÓSA ÁDÁM
Tempus Közalapítvány, Kommunikációs egység

Utolsó módosítás: 2021.01.21.