Lezárult a rövid tanulmányút ösztöndíjtípus a Campus Mundi programban

2021.03.09.

Pályázat | Felsőoktatás

Részképzésre és szakmai gyakorlatra továbbra is lehet jelentkezni.

A Campus Mundi ösztöndíjjal 2016 óta már több ezer magyar egyetemista számára kinyílt a világ egy külföldi egyetemi félév, szakmai gyakorlat vagy rövid tanulmányút formájában. Részképzésre és szakmai gyakorlatra továbbra is pályázhatnak a hallgatók, a külföldi rövid tanulmányút ösztöndíjlehetőség azonban lezárult, pályázni már nem lehet rá.

5 kontinens, 72 ország, 744 ösztöndíjas

A felsőoktatási mobilitási és nemzetköziesítési projekt keretében meghirdetett rövid tanulmányutakra kiemelkedő teljesítményű mesterszakos és doktori tanulmányaikat folytató hallgatók pályázhattak, és szerezhettek értékes tapasztalatokat nemzetközi konferenciákon, versenyeken vagy intenzív szakmai kurzusokon.

A Tempus Közalapítvány kezelésében megvalósuló Campus Mundi külföldi mobilitásokra ösztöndíjakra, így a rövid tanulmányutakra is igaz, hogy az ösztöndíjas hallgatók világ bármely országában megvalósíthattak tudományos vagy művészeti tevékenységeket. Ezt a pályázók ki is használták: volt, aki Dubajban megrendezett politikai- és jogtudományi konferencián vett részt, de akadt olyan pályázó is, aki Senegálban végzett kérdőíves kutatást. A legtöbben európai országokat választottak a tanulmányút helyszínéül, a legnépszerűbb mégis az Amerikai Egyesült Államok volt, de sokan fedezték fel Ázsiát, valamint voltak afrikai és óceániai célpontok is.

Szakmai kapcsolatok, új irányok

A rövid tanulmányút a doktori tanulmányokat folytatók körében volt a legnépszerűbb: megközelítőleg az ösztöndíjasok 80 %-a doktorandusz volt. Ez a maximum 30 napos, többféle tevékenységre felhasználható lehetőség minden pályázó számára jó alkalmat jelentett szakmai kapcsolatok kialakítására, új ötletek és ismeretek megszerzésére, amelyek segítségével új irányokat, lendületet kaphattak a tudományos kutatásaik, doktori disszertációik.

A Campus Mundi rövid tanulmányút ösztöndíj olyan izgalmas témák felé nyitotta meg a kíváncsi kutatók figyelmét, mint a chilei kortárs irodalom, a fülöp-szigeteki trópusi betegségek, az indiai katasztrófavédelem vagy a kolumbiai sportdiplomácia.

A magyar felsőoktatási intézményeket is képviselték

A kutatócsoportok munkáiba való becsatlakozás mellett a hallgatók saját kutatásukhoz végeztek kvalitatív vagy kvantitatív kutatásokat, ilyen volt például a 90-es évek grúz alternatív divatszíntérének feltérképezése vagy a Panama-csatorna geopolitikai jelentőségének tanulmányozása. Számos összehasonlító jellegű kutatás is megvalósulhatott; volt hallgató, aki a marokkói és magyarországi talajvízminőséget vagy a Dél-amerikai Közös Piac és az Európai Unió agrárpolitikáját vetette össze.

A Campus Mundi projekt (EFOP-3.4.2-VEKOP-15-2015-00001) célul tűzte ki a felsőoktatás minőségének javítását, különös tekintettel a foglalkoztathatóságra, valamint a magyarországi felsőoktatási intézmények nemzetközi szerepének, elismertségének növelését. A rövid tanulmányút ösztöndíjjal kiutazó 744 magyarországi egyetemista és doktorandusz nemcsak saját kutatását tudta sikeresen bemutatni nemzetközi környezetben, de a megvalósult külföldi utak során a magyar felsőoktatási intézményeket képviselve a megfogalmazott célok eléréséhez is hozzájárultak.

A bemutatott eredményeket összefoglaló infografika innen tölthető le.

Minden információ elérhető Campus Mundi ösztöndíjakról egy kattintásra!

Utolsó módosítás: 2021.03.29.