Megjelent a legújabb Európa a polgárokért kiadvány – Sikerek és eredmények az elmúlt 7 évben

2021.03.19.

Kiadvány | EU, Önkormányzatok, Civil szervezet

Arra vállalkozunk, hogy a kiadvány segítségével összegezzük az Európa a polgárokért program elmúlt 7 évének eredményeit és tapasztalatait.

Bemutatjuk a program legfontosabb célkitűzéseit, prioritásait, felvillantjuk a hazai sikereket, valamint megszólaltatunk néhány kiemelkedően aktív pályázót, akik a program nyújtotta lehetőségekről és a pályázatokkal kapcsolatos tapasztalataikról mesélnek.

2020 végén ugyanis lezárult az Európa a polgárokért program 7 éves pályázati és költségvetési szakasza. Nem ez volt az első ciklus, hiszen a program már 2007 óta biztosít pályázati lehetőséget elsősorban önkormányzatok és civil szervezetek számára. Így a 2007 és 2013 között zajló időszak tapasztalatait, valamint a pályázók és pályáztatók visszajelzéseit is figyelembe véve folytatódhatott 2014-ben, megtartva az elnevezést, de kissé átstrukturálva, egyszerűsítve, még inkább a pályázók igényeire szabva a pályázattípusokat.

Magyarországon már a kezdetektől nagyon népszerűek voltak a program által kínált pályázati lehetőségek, a hazai szervezetek a legaktívabb és legsikeresebb pályázók közé tartoztak. Nem volt ez másképp a 2014-től induló időszakban sem. Hazánk évről évre a legtöbb pályázatot benyújtó országok között szerepelt.

Az Európa a polgárokért program 2021-től várhatóan egy sokkal széleskörűbb portfólióval rendelkező, vagyis a korábbiaknál több területet és témakört érintő Justice, Rights and Values Fund (Igazság, Jogok és Értékek Alap*) elnevezésű program Citizens, Rights and Values Programme (Állampolgárság, Jogok és Értékek Program*) nevű ágának alprogramjaként folytatódik, megtartva a korábbi célkitűzéseinek, prioritásainak és pályázattípusainak többségét.

Bízunk benne, hogy a kiadvány arra ösztönzi a hazai önkormányzatokat és szervezeteket, hogy – felhasználva a korábbi tapasztalatokat és inspirálódva a sikeres példákból – legalább olyan sikerrel vegyenek részt a 2021-től induló, új pályázati programban is, mint a 2014-2020 közötti időszakban.

A disszeminációs füzet elérhető és elolvasható a Tempus Közalapítvány honlapján a „Kiadványok” menüpont alatt, ide kattintva.

 

 


* Nem hivatalos fordítás

Utolsó módosítás: 2021.03.29.