Ezek a változások várhatók az Európai Szolidaritási Testület 2021-2027-es időszakában

2021.03.24.

Pályázat | Ifjúság, Civil szervezet

Módosulások a prioritások, a projekttípusok, a pályázás menetének tekintetében.

 

A változásokról az Érkezik az új Szolidaritási Testület! c. webináriumon is beszámolunk

Az Európai Unió programjának, az Európai Szolidaritási Testületnek a támogatásával immár évek óta tehetnek a szervezetek, az intézmények és a fiatalok azért, hogy egy együttműködésen és részvételen alapuló társadalmat hozzanak létre mind helyi, mind nemzetközi szinten. A program 2021-2027 közötti szakaszában nagyobb hangsúly kerül ezekre a célokra, s ezzel egy időben lehetőség nyílik arra, hogy a helyi igényekhez és a szervezetek hosszú távú stratégiájához még jobban illeszkedő projektek valósuljanak meg. Lássuk, milyen változtatások segítik ezt elő!

Önkéntes projektek: középpontban a stratégiai tervezés

A nemzetközi önkéntes projektek több évtizedes múltra tekintenek vissza az EU-s támogatások között. A szervezetek a hozzájuk csatlakozó, lelkes, külföldi önkéntesek munkássága által nemcsak új ötletekkel és látásmóddal gazdagodhatnak, hanem az interkulturalitást terjesztve színesebbé tehetik a helyi közösség életét is.

Az új programciklusban átalakul a pályázási folyamat. Új szerepkörrel bővül a minőségi tanúsítvány rendszere: ezentúl az úgynevezett lead organisation, azaz „vezető szervezet” nyújthat be pályázatokat. Ezeknek a szervezeteknek már a tanúsítvány igénylésekor meg kell fogalmazniuk azt, hogy a tervezett önkéntes projektek hogyan illeszkednek a saját, hosszú távú stratégiájukhoz. (Azoknak a szervezeteknek, amelyeknek már van érvényes tanúsítványuk és az új programszakaszban pályázni szeretnének, erre a szerepkörre kell pályázatot benyújtaniuk a szervezet stratégiai céljait ismertetve.) A minőségi tanúsítvány megszerzése után már csak forráslehívásra van szükség, amihez részletes költségvetési és tevékenységi tervet nem kell megfogalmazni.

Az új programszakaszban tehát kiemelt szerepet kap a hosszú távú stratégiai tervezés, ami a forráslehívás révén lehetővé teszi a kiszámítható finanszírozás megalapozását nagyobb stabilitást hozva a szervezetek életébe.

Szolidaritási projektek: határon innen és túl

A szolidaritási projektek keretrendszerében minimális változás várható. A fiatalok csoportja (vagy a nevükben eljáró szervezet) ezentúl évente kétszer, egyszerűsített űrlapon pályázhat azért, hogy a csapat saját helyi közösségük igényeire reagálva szolidaritási projektet valósítson meg európai uniós támogatással. A projekttípus fontos újítása, hogy a programországok esetében a határmenti tevékenységeket is támogatja: egy ilyen projekt során az egymással határos országok fiataljai működhetnek együtt a határmenti területek igényeire reagálva.

Megszűnik a foglalkozási láb, de érkezik a humanitárius segítségnyújtás

Fontos változás, hogy 2021-től már nem lehet munkavállalásra vagy gyakornoki tevékenységre pályázni, ezek a projekttípusok kikerülnek a program lehetőségei közül. Ugyanakkor humanitárius segítségnyújtási önkéntes projektként az Európai Szolidaritási Testület részévé válik a korábbi EU Aid Volunteers, amely révén az európai határokon túli segítségnyújtás valósulhat majd meg. Erre a pályázati formára központilag, az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségnél (EACEA) lehet majd pályázatot benyújtani 2022-től.

Prioritások

Az Európai Szolidaritási Testületben (részben az Erasmus+ programmal megegyezően) öt nagy prioritást jelöltek meg: a fenntarthatóság, a társadalmi befogadás, a digitalizáció, az egészséges életmód, valamint az aktív társadalmi részvétel előmozdítását.

Az új program nagyban foglalkozik a globális felmelegedés és a fenntartható fejlődés kérdéseivel projekttémák és projektmenedzsment szempontjából is. Továbbra is támogatja a fenntarthatósággal és az ismeretterjesztéssel foglalkozó projektek kivitelezését, s emellett a zöld projektmenedzsmentet is. 2021-től például +15% támogatás jár a fenntartható utazási módok, úgymint a vonat, az autóbusz vagy a telekocsi előnyben részesítése esetén.

A kevesebb lehetőséggel rendelkező (korábban: hátrányos helyzetű) fiatalok bevonása még nagyobb szerepet kap az új programciklusban. A már régebben is elérhető valós költség alapú támogatás előreláthatóan egy egységköltség alapú hozzájárulással is kiegészül majd azon önkéntes projektek esetében, amelyek kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalokat résztvevőként vonnak be.

A digitalizáció támogatása is hangsúlyt kap. Európai uniós szinten támogatják a digitalizáció témájával (pl.: digitális kompetenciák, műveltség és/vagy íráskészség fejlesztése) foglalkozó projektek megvalósítását, valamint általánosságban bármilyen témájú projekt esetén a virtuális módszerek és technológiák használatát.

A vírushelyzet kiváltotta társadalmi igényekre reagálva az egészséges életmód népszerűsítése, valamint az egészségügy támogatása is a prioritások közé került. A projektek célja lehet például a jóllét, az egészséges életmód népszerűsítése vagy akár az egészségügyi és szociális ellátórendszer támogatása is.

Pályázatbenyújtás: májusban

A következő pályázatbenyújtási, illetve forráslehívási határidő májusban várható. Az ezzel kapcsolatos információkat nem csak az Erasmus+ ifjúság és ESC pályázók nevű Facebook csoportunkban, de a híreink között is megosztjuk; április 13-án pedig egy információs webináriumon foglaljuk össze a főbb tudnivalókat, amelyre itt lehet regisztrálni.

A Tempus Közalapítvány emellett egy új, programspecifikus és felhasználóbarát Európai Szolidaritási Testület weboldallal is készül, amely várhatóan a második negyedévben lesz elérhető a szolidaritasitestulet.hu cím alatt.

Az Erasmus+ programban bekövetkező változásokat itt foglaltuk össze.

Kép: (c) European Union

Frissítve: 03.30.

Utolsó módosítás: 2021.03.30.