Megjelent az új Erasmus+ pályázati útmutatója!

2021.03.25.

Hír | Ifjúság, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Köznevelés, Felsőoktatás

Az Európai Bizottság elfogadta a 2021–2027-es időszakra szóló első éves Erasmus+ munkaprogramot, és elérhetővé váltak az új program pályázati felhívásai is. Közelgő információs webináriumainkon bemutatjuk a program főbb változásait.

Az Erasmus+ újabb mérföldkőhöz érkezett: megjelent a 2021-2027-es időszak első felhívása és pályázati útmutatója, amely már magyar nyelven is elérhető. Az új programszakasz 26,2 milliárd eurós költségvetésével körülbelül 10 millió európainak teszi lehetővé, hogy mobilitási vagy partnerségi projektben vegyen részt.  

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós alelnök így fogalmazott az Európai Bizottság hivatalos nyitórendezvényén: „Üdvözlöm a most induló új Erasmus+ programot, melyet sokan az Európai Unió egyik jelentős vívmányaként tartanak számon. A program továbbra is több százezer európai és társult országbeli résztvevő számára kínál tanulási lehetőségeket. Amellett, hogy a résztvevőket életre szóló mobilitási tapasztalatokkal gazdagítja és előmozdítja az európaiak közötti egyetértést, ahhoz is hozzá fog járulni, hogy megvalósítsuk a méltányosabb és környezetbarátabb Európára irányuló törekvéseinket.”  

Marija Gabriel, innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztos így nyilatkozott: „Maga a tény, hogy az Erasmus+ program következő hét évre szóló költségvetése közel megduplázódott, jól szemlélteti, hogy Európának számít az oktatás, az élethosszig tartó tanulás és az ifjúság. Az Erasmus+ volumenét, hatókörét és globális elismertségét tekintve egyedülálló programnak számít, mely 33 országot fed le, ugyanakkor a nemzetközi tevékenységeinek köszönhetően globálisan hozzáférhető. Javaslom, hogy az oktatás, a képzés, az ifjúság és a sport területén tevékeny állami és magánszervezetek tanulmányozzák a ma megjelent pályázati felhívásokat, és pályázzanak. Az Erasmus+ program hozzájárul ahhoz, hogy valóra váltsuk az európai oktatási térséget.” 

Ahogy azt az új programszakasz újdonságairól szóló cikkünkben is megírtuk, az Erasmus+ program prioritásai a fenntarthatóság, a digitalizáció, a társadalmi befogadás és az aktív társadalmi részvétel lesznek. 

Az Erasmus+ program 2021-2027-es szakaszának legfontosabb változásairól áprilisban információs webináriumokat tartunk, ahol minden érdeklődő felteheti a kérdéseit. Az online eseményekre a Tempus Közalapítvány honlapjának rendezvények menüpontjában lehet regisztrálni. webináriumok listája folyamatosan bővül.

Már elérhetők az Erasmus+ új programszakaszának első felhívásai és a magyar nyelvű pályázati útmutató is. 2021-ben az alábbi pályázatbeadási határidők várhatók: 

  • Mobilitási projektek a szakképzés, a köznevelés, a felnőtt tanulás és a felsőoktatás területén: május 11. 12:00 
  • Mobilitási projektek az ifjúság területén: május 11. 12:00 és október 5. 12:00 
  • Együttműködési partnerségek az oktatás, a képzés és az ifjúság területénmájus 20. 12:00 
  • Kisléptékű partnerségek az oktatás, a képzés és az ifjúság területénmájus 20. 12:00 és november 3. 12:00 

Nem szeretne lemaradni fontos híreinkről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, kövesse Erasmus+ tanárok Facebook oldalunkat vagy csatlakozzon Erasmus+ ifjúság és ESC pályázók nevű Facebook csoportunkhoz! 

Utolsó módosítás: 2021.04.14.