Szobából a világ egyetemeire – akár a kedvenc fotelből is végezhető virtuális mobilitás a Campus Mundi pályázattal

2021.03.29.

Pályázat | Felsőoktatás

Ami eddig elképzelhetetlen volt, most valóra vált: online, itthonról végezhető virtuális mobilitást is támogat a Campus Mundi. A programban kizárólag részképzés esetén valósítható meg teljesen virtuális mobilitás.

A világjárvány új élethelyzetbe kényszeríti a felsőoktatást és minden szereplőjét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csökkentek az utazási lehetőségek, körülményesebb a fizikai utazás és ahogy itthon is áttértek a felsőoktatási intézmények a távolléti oktatásra, a külföldi egyetemek is jellemzően online kurzusokat ajánlanak és sok esetben nem fogadnak nemzetközi hallgatókat, ugyanakkor lehetővé teszik a virtuális oktatást.

A mobilitás fogalma magában hordozza a határokon átívelő fizikai ki-, illetve beutazást, annak lényegi eleme a fizikai jelenlét, amely során a mobilitás valódi hozzáadott értéke megnyilvánulhat. A mostani rendkívüli helyzetben mégis indokolttá vált a virtuális mobilitások átmeneti időszakra szóló bevezetése és annak – csökkentett összegű – támogatása.

A Campus Mundi program jelenleg háromféle mobilitási típust támogat:

  • fizikai,
  • virtuális,
  • kombinált vagy blended mobilitást, amely részben fizikai és részben virtuális jelenléttel valósítható meg.

A Campus Mundival kizárólag részképzés esetén valósítható meg teljesen virtuális mobilitás. A pályázható országok körének tekintetében az aktuális ki-és beutazási szabályok az irányadók.

Virtuális mobilitás esetén felvett és teljesített kreditenként 5.000 Ft / félév a támogatás összege. Kiegészítő támogatások erre az időszakra nem igényelhetőek, az ösztöndíj elszámolása utófinanszírozású.

Kombinált/Blended mobilitás esetén az alábbiak szerint alakul az ösztöndíj mértéke:

  • a fizikai mobilitás időtartamára az országonként meghatározott havi ösztöndíj összege adható;
  • az itthonról teljesített időszakra megszerzett kreditenként 5 000 Ft / félév időtartamarányos összege adható;
  • az elszámolható ösztöndíj összege a két – elkülönített – időszakra vonatkozó ösztöndíj összege lesz.

Az itthonról teljesített időszakra kiegészítő támogatás nem adható, az ösztöndíjnak ez a része utófinanszírozású támogatás.

A fizikai mobilitás tekintetében nincs változás, vagyis a külföldön töltött félévre a korábban is érvényes ösztöndíj összegeket (és kiegészítő támogatásokat) kapják a hallgatók.

 

Pályázni folyamatosan lehet:

  • részképzésre 2021. augusztus 31-én 23:00 óráig,
  • szakmai gyakorlatra 2021. október 31-én 23:00 óráig,

vagy a rendelkezésre álló keretösszeg kimerüléséig. Ez utóbbi esetben a kiíró fenntartja magának a jogot a pályázat azonnali hatályú felfüggesztésére.

Tekintettel a projekt zárására, a mobilitásokat 2022. február 28-ig bezárólag kell teljesíteni.

További információ található Campus Mundi GYIK oldalon, illetve szívesen válaszolunk a felmerülő kérdésekre, amelyeket a campusmundi@tpf.hu címre várunk.

Utolsó módosítás: 2021.03.29.