5 éves a Pécs Summer School Program

Partner hír | 2021.07.12.

Hír | Felsőoktatás

A növekvő számú nyári egyetemi programok révén mára a Pécsi Tudományegyetem ezen a területen is piacvezetővé vált a hazai felsőoktatási intézmények között.

Az elmúlt öt év során 30 nyári egyetem került megszervezésre. A résztvevők száma összesen 800 fő, akik 70 országból, 4 kontinensről érkeztek. A Pécsi Tudományegyetem oktatói mellett külföldi vendégoktatók is részt vettek a nyári egyetemi programokon. A szabadidős programok szervezésében fontos szerepet játszanak az egyetem hallgatói; az öt év alatt összesen 80 mentorhallgatót alkalmazott a Nemzetközi Igazgatóság.

A nyári egyetemek kitűnő lehetőséget biztosítanak arra is, hogy a partneregyetemi kapcsolatokat elmélyítsék, és azokat új tartalommal töltsék meg. Egyedi nyári egyetemi programok kerültek megszervezésre három kínai partneregyetem, továbbá japán, amerikai, mexikói és szaúd-arábiai partnerintézmények hallgatócsoportjai számára. Öt alkalommal nyerték el a CEEPUS program támogatását az Európai Unió aktuális kihívásait bemutató nyári egyetemi kurzus szervezésére, valamint immár harmadik éve támogatja a Tempus Közalapítvány a magyar kulturális örökséget bemutató nyári egyetemi programot. Az idei évben két kiemelkedő egyetemi szövetség, a European Digital UniverCity (EDUC) és a Compostela Csoport hallgatói számára is megszervezésre kerülnek nyári egyetemi programok.

A koronavírus-járványra reagálva 2020 nyarán a Pécs Summer School programok online formában kerültek megvalósításra. A magas színvonalú akadémiai programok mellett nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy igazi közösséget építsünk a részt vevő hallgatókból a virtuális térben. Az online nyári egyetemek sikerességét bizonyítja, hogy idén többszörösére növekedett a programokra jelentkező hallgatók száma.

A nemzetközi felsőoktatási piacon egyre nagyobb igény mutatkozik a rövid ciklusú mobilitási lehetőségek iránt, így a Pécs Summer School sikere további kezdeményezésekre motiválja az egyetem munkatársait: 2020-ban a Nemzetközi Igazgatóság elindította a Pécs Winter School programot is. A cél ezen felül még több Kar bevonásával növelni a nyári egyetemi képzési területeket, a koronavírus-járvány miatt elmaradt francia, dél-koreai, thaiföldi, amerikai nyári egyetemi programokat megrendezni, és Pécs városát ismét megtölteni a nyár során külföldi hallgatócsoportokkal.

További információ:

Study Abroad és Nyári Egyetem Iroda

Nemzetközi Igazgatóság

Pécsi Tudományegyetem

www.summerschool.pte.hu

 

Utolsó módosítás: 2021.07.14.