Két magyar projekt kapott Európai Innovatív Tanítási Díjat

Partner hír | 2021.10.26.

Hír | Szakképzés, Köznevelés

Október 20-án, online, nemzetközi díjátadó konferencia keretében mutatkoztak be a díjazott projektek.

Az Európai Innovatív Tanítási Díj új kezdeményezés, amelynek az a célja, hogy a szakmai kiválóság, a szakmai hálózatok és a gyakorlati közösségek, valamint a külföldi tanulmányi mobilitás előmozdításával támogassa a tanárok és oktatók pályafutását.

A díj célkitűzései a következők:

  • A tanárok és iskolák eredményeinek és munkájának elismerése
  • A kiemelkedő tanítási és tanulási módszerek feltérképezése és népszerűsítése
  • A díj felhasználása az egymástól való tanulás eszközeként
  • Az Erasmus+ program értékének hangsúlyozása az európai tanári együttműködés és az európai oktatási térség létrehozása szempontjából

A díjat első alkalommal 2021. október 20-án osztották ki egy online esemény keretében. A díjazottakat azok az Erasmus+ nemzeti irodák választották és jelölték ki előzetesen, amelyek részt vettek a kezdeményezés közös megalkotásában. 

A díj minden évben egy-egy témára összpontosít. Azokat a tanárokat és iskolákat jutalmazza, akik projektjeikkel az európai oktatási térség prioritásai között szereplő konkrét témákkal foglalkoztak. 2021-ben a téma a távoktatás és a vegyes tanulás volt, szorosan kapcsolódva a digitális oktatási cselekvési tervhez és a Covid-19 világjárványhoz.

A díjátadó esemény és a kezdeményezésben résztvevő országok díjazott projektjeinek bemutatása ezen a linken keresztül nézhető vissza. 

Díjazott magyar projektek

A Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium "E-learning és a közösségre épülő internetes alkalmazások adaptációja a középiskolai némettanítás keretein belül" című projektje a Középfokú oktatás kategóriában nyerte el a díjat.

A projekt legfontosabb célkitűzése az volt, hogy az intézményben eredményes nyelv-oktatás színvonalát tovább emeljék, az információs és kommunikációs technológiák használatát pedig rendszeresebbé tegyék. További cél volt, hogy fejlesszék a résztvevő nyelvtanár IKT-kompetenciáit, továbbá az általa tanított tanulók és az idegen nyelvi munkaközösségben dolgozó tanárok IKT-ismereteit. A tanulók és a tanárok megismerték az önálló tanulás, az önfejlesztés egy újabb módját, amely megalapozta az egész életen át tartó tanulás folyamatát is.

A projektet József Attila dolgozta ki, a díjátadó ceremónián élő bejelentkezés során válaszolt a témával kapcsolatos kérdésekre.

Intézmény: Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium

Projekt cím: E-learning és a közösségre épülő internetes alkalmazások adaptációja a középiskolai némettanítás keretein belül

Koordinátor: József Attila

Honlap: http://www.zmgzeg.sulinet.hu/

A Trebag Szellemi Tulajdon- és Projektmenedzser Kft.Play & Learn – Vállalkozói készségek az agrárszektorban (Plentis)” című projektjea Szakképző iskolák kategóriában nyerte el a díjat.A legfontosabb eredmény az volt, hogyaz agrárszakképzésben tanuló fiatalok vállalkozói készségeinek fejlesztése érdekében, létrehozták az Agropoly nevet viselő oktatójátékot. Ez egy Monopoly típusú oktatójáték, amely a gamifikáció módszerével segíti a 10-12. osztályos, agráriparban tanuló fiatalokat a mezőgazdasági ismereteik elmélyítésében és a vállalkozási készségeik fejlesztésében.

A platform a vállalkozási készségek tanításának három alapvető módszerét tömöríti magába, egyrészt elméleti tudást nyújt, másrészt gyakorlati esettanulmányokat és szimulációkat mutat be, harmadrészt egy működő vállalkozás mindennapi szituációit tapasztalhatják meg a diákok játékos módszerekkel. A módszerek együttes alkalmazása egy diákokkal együttműködő és projekt alapú oktatást tesz lehetővé, amely segít felkelteni és fenntartani a diákok érdeklődését, motivációját, és amely növeli a diákok vállalkozásfejlesztéshez kapcsolódó kompetenciáit.

A díjátadó ceremóniára egy rövid, angol nyelvű bemutatkozó videóval készültek:

 

 Intézmény: Trebag Szellemi Tulajdon- és Projektmenedzser Kft.

Projekt címe: Play & Learn – Vállalkozói készségek az agrárszektorban (Plentis)

Koordinátor: Kövesd Andrea

Honlap: www.game.plentis.eu

 

Utolsó módosítás: 2021.10.27.