Valós helyzetekre kaptunk útmutatót – Hamarosan zárul a KÉP

2021.11.12.

Pályázóink hírei |

Az Erasmus+ KÉP projekt célja a fogyatékos emberek és gyermekek társadalmi elfogadásának erősítése volt. A partnerségi együttműködésről és a projekt sikereiről, mérföldköveiről készítettek összefoglalót.

A KÉP – Komplex érzékenyítő program megosztása és adaptálása a Közép-európai régióban projekt, amelyben a Kézenfogva Alapítvány mint koordinátor, a komáromi Comenius Pedagógiai Intézet és a marosvásárhelyi Kulcs Szociálpedagógusok Egyesülete, mint partnerszervezet vett részt.

A 2 éves projekt során célul tűztük ki, hogy a fogyatékos emberek és gyermekek társadalmi elfogadása erősödjön. A visszajelzések és résztvevői számok alapján sikerrel jártunk: a projekt során 1100 emberhez jutottunk el; pedagógusokkal, gyerekekkel és szüleikkel ismertettük meg a KÉP programban kidolgozott szakmai anyagokat és vontunk be őket a projekt tevékenységeibe. A KÉP-et az Európai Unió Erasmus+ programjának társfinanszírozásának köszönhetően valósítottuk meg.

Büszkén mondhatjuk, hogy a járványhelyzetben is sikeres volt a partnerség együttműködése, jól vettük a folyamatos újratervezésből fakadó kihívásokat. Végül 3 képzést szerveztünk, melyeken összesen 34 pedagógus vett részt Felvidékről, Erdélyből és Magyarországról. Nagy örömünkre ezek közül 2 képzés személyesen valósult meg, a résztvevő szakemberek rugalmasságának köszönhetően, akik nem sajnálták nyári szabadságukat tanulással és fejlődéssel tölteni.

A pedagógusok a képzéseket mindig nagyon pozitívan értékelték, és elmondták, hogy az újonnan tanultakat biztosan hasznosítani fogják majd mindennapi munkájuk során. Ahogy egyikük megfogalmazta: „Sokat tanultunk, valós helyzetekre kaptunk tanácsot, útmutatót”. Többen kiemelték azt is, hogy nagy szükség lenne más intézmények pedagógusainak találkozására és együtt gondolkozására, hogy így egy támogató közösségként egymás eseteiből, és már megszerezett tapasztalataiból is tanulhassanak.

A jó hangulatú képzések után a résztvevő tanárok fogyatékosügyi foglalkozásokat, témaheteket tartottak a helyi óvodákban és iskolában, amelyben 550 gyerek vett részt. 2021 nyarán mindhárom országban Élménynapot rendeztünk, ahol végre a szülők is kipróbálhatták az érzékenyítő játékokat és megismerkedhettek a fogyatékos emberek világával. A rendezvényeken hatalmas volt az érdeklődés, összesen 517-en vettek rajtuk részt.

A projektben számos olyan könnyen használható, olvasmányos szakmai anyagot dolgoztunk pedagógusoknak, amely a KÉP gerincét adó érzékenyítő képzésen túl is hasznukra válhat. Akár egy érzékenyítő foglalkozás, rendezvény vagy egy szülői konzultáció kapcsán is érdemes fellapozni a honlapunkon hamarosan publikálásra került anyagokat.

Célunk olyan komplex program kialakítása volt, amely minden szakember számára segítséget nyújt abban, hogy a társadalmi elfogadást személyes, szakmai és közösségi szinten tudja megerősíteni, mindezt gyakorlati példákon és helyzeteken keresztül megismerve. A szakemberek munkáját segíthetik azon kisfilmek is, melyek a Kézenfogva Alapítvány youtube csatornáján érhetők el. Ezek egyrészt oktatási célt szolgálnak, másrészt bemutatják a KÉP programegyes elemeit az érdeklődőknek.


Bővebb információ: www.kezenfogva.hu/kep 
A szakmai anyagok ezen a honlaponlesznek elérhetők 2022 januárjától.

Utolsó módosítás: 2021.11.12.