Így szóltak bele – Tizedik alkalommal kérdezhettek a diákok a Parlamentben

2021.11.12.

Hír | Ifjúság, Köznevelés

A Van beleszólásod! Parlamenti Ifjúsági Napon évről évre több száz középiskolás diák kap lehetőséget arra, hogy a gyakorlatban ismerje meg a döntéshozás folyamatát, kérdéseket tegyen fel a képviselőknek, és felhívja a figyelmet a párbeszéd fontosságára.

November 12-én rendezték meg a már hagyományosnak számító Van beleszólásod! Parlamenti Ifjúsági Napot, ahol 11-12. évfolyamos diákok hazai és európai parlamenti képviselőkkel beszélgethettek. A rendezvényen 10 iskola 300 tanulója vett részt, akik a fővárosból, Bajáról, Pécsről, Hajdúböszörményből, Miskolcról, Komáromból, Érdről, Győrből és Nyíregyházáról érkeztek - így Magyarország minden régiója képviseltette magát.

Az idei, tizedik alkalom az Európa jövőjéről szóló konferenciához is kapcsolódott, amelynek célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen az Európai Unió előtt álló kihívásokról. Az eseményen a diákok kormánypárti, ellenzéki és független képviselőket kérdezhettek a kapcsolódó, és őket leginkább érdeklő témákról: környezetvédelemről, fenntarthatóságról, egészségügyről, oktatásról és gazdaságról.

Ezzel, és a rendezvény további programjaival a fiatalok aktív szerepvállalásának fontosságára szerették volna felhívni a figyelmet a szervezők. A Tempus Közalapítvány, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának közös szervezésében megvalósult jubileumi rendezvényen egyúttal az Erasmus+ program pályázati lehetőségeit is bemutatták a fiataloknak.

Az Európai Unió Erasmus+ programjának 2021-2027 közötti új ciklusában a fenntarthatóság, a társadalmi befogadás és a digitalizáció mellett az aktív állampolgárság erősítése is bekerült a prioritások közé, ami azt jelenti, hogy a fiatalok társadalmi részvételének támogatása a jövőben még hangsúlyosabbá válik Európa-szerte, így hazánkban is.

Sokkal többeknek adatik meg a lehetőség külföldi tapasztalatszerzésre

Az Erasmus+ új szakaszában az eddigiekhez képest rekordösszegű források állnak rendelkezésre. Uniós szinten mintegy 28 milliárd eurós költségvetése van a programnak, amelyből az idei évben a magyar pályázók 52 millió eurót (18 milliárd forintot) fordíthatnak különböző Erasmus+ projektek megvalósítására. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a korábbiakhoz képest sokkal többen kapcsolódhatnak be az Erasmus+ programba.

A Parlamenti Ifjúsági Napon tartott megnyitó beszédében dr. Varga-Bajusz Veronika, a Tempus Közalapítvány főigazgatója kiemelte: az Erasmus+ programnak köszönhetően akár középiskolásként is részt lehet venni külföldi tapasztalatszerzésben, az egyetemistáknak szóló jól ismert lehetőségeken túl pedig ifjúsági projektekbe is be lehet kapcsolódni erasmusosként.

Az Erasmus+ fiataloknak szóló pályázati lehetőségei a következő időszakban még színesebbé válnak, hiszen hamarosan a program részévé válik a DiscoverEU kezdeményezés is, amelynek segítségével a 18 éves jelentkezők ingyen utazhatják körbe, és ismerhetik meg Európát.

A nemzetközi programok hazai koordinálásával foglalkozó intézmény vezetője hozzátette: az Erasmus+ program által kínált ifjúsági cserék, részvételi tevékenységek és a fiatalok informális csoportjainak szóló lehetőségek mellett az Európai Szolidaritási Testület program is számos módon támogatja ennek a korosztálynak a szakmai, nyelvi és kulturális fejlődését – önkéntes tevékenységek és szolidaritási projektek által.

 

Utolsó módosítás: 2021.11.12.