A közösség ereje – Önkéntesség itthon és a határon túl

2021.12.03.

Rendezvény | Ifjúság, EU, Önkormányzatok, Nonprofit szervezet

Az önkéntesek nemzetközi napja alkalmából, december 2-án szervezték meg a Solidarity:ON című rendezvényt. A Tempus Közalapítvány online eseményén kalandvágyó fiatalok, szervezetek és csoportok mutatták be eredményeiket, mesélték el legszebb élményeiket, és osztották meg legfontosabb tapasztalataikat az önkéntességről.

Az Európai Unió önkéntesprogramja, az Európai Szolidaritási Testület támogatásával 18 és 30 év közötti fiatalok segíthetik egy szervezet munkáját: magyar fiatalok mehetnek külföldi szervezetekhez, vagy külföldi fiatalok kapcsolódhatnak be magyar civil szervezetek, egyesületek, alapítványok életébe. Emellett a program szolidaritási projektjei révén fiatalok néhány fős csoportja is együtt tevékenykedhet helyi társadalmi kihívások megoldása érdekében. A 2018-ban indult programnak köszönhetően Magyarországról eddig több mint 500 fiatal valósította meg saját ötletét szolidaritási projekt révén, és több mint 520-an vettek részt önkéntes tevékenységekben külföldön vagy itthon. A Solidarity:ON című rendezvényen az így szerzett élményeket és tapasztalatokat osztották meg a résztvevők.

2021-ben új költségvetési ciklus indult az Európai Unióban, így az Európai Szolidaritási Testület is új időszakához érkezett. 2021 és 2027 között a program több mint 1 milliárd eurós költségvetési keretből gazdálkodhat, és a tervek szerint ez 270 ezer fiatalnak biztosít lehetőséget arra, hogy bekapcsolódjon a programba.

Az önkéntesség egy életre szóló élmény

Az Európai Szolidaritási Testület pályázattípusainak köszönhetően az önkéntesség iránt nyitott fiatalok lehetőséget kapnak, hogy segítő tevékenységeket végezzenek például iskolákban, táborokban és idősotthonokban, vagy részt vehessenek környezetvédelmi és kulturális projektekben, a világ legkülönbözőbb országaiban. 

Ezekről számoltak be a Solidarity:ON rendezvényen olyan szervezetek képviselői, akik rendszeresen fogadnak önkénteseket. A projektjeikben résztvevők az új barátságokon kívül számtalan kalandot és kihívást élhettek át, miközben a nyelvtudáson túl számos olyan készségük is fejlődött, amelyeket az élet minden területén, akár az elhelyezkedés során is használhatnak. Az önkéntesek fogadása pedig a szervezetek számára is életre szóló élményt és hatalmas segítséget jelent.

Miért érdemes önkénteseket fogadni? Nézze meg a Tempus Közalapítvány Youtube csatornáján található kisfilmet!  A közösség ereje - Külföldi önkénteseket fogadni jó

A közösség erejében látják a jövőt

Az elmúlt időszakban egyre több magyar fiatal döntött úgy, hogy itthon csatlakozik be különböző szolidaritási projektek megvalósításába. Ezek során barátok, osztálytársak vagy ismerősök fogtak össze azért, hogy a saját környezetükben tegyenek valami hasznosat a közösségükért: például élménytábort szerveztek hátrányos helyzetű gyerekeknek, vagy helyi játszóterek, közösségi terek felújítására pályáztak. A tapasztalatok szerint a szolidaritási projektek részvevői érzékenyebbé válnak a társadalmi problémák megoldása iránt, és a későbbiekben is fontos számukra, hogy segítsenek a rászorulókon. 

Az Európai Szolidaritási Testület 2027-ig tartó ciklusának szlogenje – The power of together, azaz A közösség ereje – is az összefogásra, egymás segítésének fontosságára utal. A program célja ugyanis az, hogy közösségi összefogások révén érjünk el pozitív változásokat a világban. 

A rendezvényen bemutatták többek között az Autifi Csoport projektjét, amelynek célja az volt, hogy az autizmussal élők világát közelebb hozza az emberekhez – egy podcast sorozat segítségével. Emellett a Magyar Református Szeretetszolgálat önkénteseket fogadó és közvetítő tevékenységét is megismerhették a résztvevők. A Közeljövő Színházi Nevelési Csoport a szolidaritási projektjéből adott ízelítőt, amelynek célja a fiatalok médiatudatosságának fejlesztése. A Profilantrop Egyesület pedig a fogyasztási szokások hatásaival, valamint a hulladékcsökkentés és az újrahasznosítás módszereivel foglalkozik az önkéntes projektjében – ezt mutatták be a Tempus Közalapítvány által szervezett rendezvényen.

További információ az Európai Szolidaritási Testület program újdonságairól és a pályázati lehetőségekről.

Sajtókapcsolat: sajto@tpf.hu | 06 20 921 98 00 

  

Utolsó módosítás: 2021.12.20.