Sikeres hallgatótoborzás Nairobiban a hazai felsőoktatás nemzetköziesítéséért

2021.12.14.

Nemzetköziesítés | Felsőoktatás

A kenyai hallgatótoborzó kampányban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem küldöttei személyesen vettek részt.

A felsőoktatás nemzetköziesítése évek óta kiemelt célja a hazai egyetemeknek, mely törekvést a Stipendium Hungaricum program is elősegíti. A nemzetközi hallgatók bevonzásával a hazai felsőoktatás minősége és versenyképessége is növekszik, amiből a hazai diákok is profitálnak.

 

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével 2021 februárjában a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem és az International Business School megnyitotta az Education Hungary toborzóirodát Nairobiban, Kenya fővárosában. Magyarország kormánya az iroda megnyitóján jelentette be a Stipendium Hungaricum kvóta megduplázását, így a korábbi 100 fő helyett immár 200 kenyai fiatal nyerheti el az ösztöndíjat a magyarországi egyetemekre.


Az Education Hungary iroda hivatalos megnyitása óta havi rendszerességgel szerveztek online tájékoztatókat, de most először személyes részvétellel tarthatták meg a hallgatótoborzó eseményt. Az aktív közösségi média és óriásplakát kampánynak köszönhetően a kétnapos toborzó rendezvényre több mint ezer résztvevő regisztrált. Az eseményt Mészáros Zsolt nagykövet és Simon Nabukwesi, a kenyai Oktatási Minisztérium felsőoktatásért és kutatásért felelős államtitkára nyitotta meg, illetve Uasin Gishu tartomány kormányzói hivatalának vezetői is elfogadták a meghívást.

 

A hallgató toborzó vásárt követően a MATE küldöttsége a Kenyatta University (KU) vendégszeretetét is élvezte. A két intézmény között 2013 óta aktív az együttműködés, melyet az elmúlt években sikeres Erasmus+ Nemzetközi kreditmobilitási projektek támogattak. 

A Nemzetközi kreditmobilitás program 2022-től újra pályázható az Erasmus University Chartával rendelkező intézmények számára. Az új KA171-es programban számos újdonság található: nagy hangsúlyt kap az afrikai Szub-Szahara régió, a hallgatóknál csökken a minimális mobilitási időtartam és a teljes mértében fizikai mobilitások mellett megnyílik a lehetőség a részben fizikai (blended) mobilitásokra is, ahol egy rövid távú mobilitást egy virtuális mobilitási rész egészít ki. Fontos szerepe lesz az inklúziónak, vagyis minél szélesebb kör részére nyílnak meg a mobilitási lehetőségek, és a program külön támogatja a zöld utazásokat is.

Utolsó módosítás: 2021.12.17.