Digitális Tér Konferencia 2021 – Nézzünk tükörbe, ott a jövő!

2021.12.15.

Rendezvény | Szakképzés, Köznevelés, Felsőoktatás

A 3 napos online rendezvény felvételeivel hamarosan frissítjük cikkünket!

Három napon keresztül zajlott a 2021-es évi Digitális Tér Konferencia az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar és a Tempus Közalapítvány közös szervezésében. A konferencia előadásait ismét online közvetítésen tekinthették meg a regisztrált résztvevők.
Az első napon a konferencia megnyitását követően 3 remek előadást tekinthettük meg, amelyekben megismerhettük Dr. Rab Árpád Szörény „Mesterséges és emberi intelligencia” című elődadását a technológiai evolúcióról, majd Horváth Ádám előadását „Az életre készítő digitális pedagógia” címmel. Záró plenáris előadásunk A tanulás jövője MOOC-ból ismert facilitátor-párosunk Nagy Noémi és Novák Károly „Átmenetek a jövőbe(n)” című bemutatója volt, melynek fókuszában a diákok intézménytípusok közötti váltásai voltak (óvoda, alsó tagozat, felső tagozat, középiskola, egyetem).

Az ELTE PPK kutatási szekciójában „Mit viszünk magunkkal a digitális tanrend tapasztalataiból?” (Misley Helga, Horváth László egyetemi adjunktus; Czirfusz Dóra PhD-hallgató - ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Neveléstudományi Intézet) és „A távolléti oktatás és tanulói eredményesség az általános iskolákban” (Fehérvári Anikó egyetemi docens, intézetigazgató, Széll Krisztián egyetemi adjunktus, ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Neveléstudományi Intézet, Károlyi Borbála PhD-hallgató, Nevelétudományi Doktori Iskola) címmel hallhattunk előadásokat az ELTE PPK Neveléstudományi intézetének munkatársaitól.
Ezt követően „Oktatásinformatikai képzések a felsőoktatásban: vészhelyzeti válságkezelés vagy maradandó változás?” címmel tekinthettük meg Dringó Horváth Ida, IKT kutatóközpont vezető, egyetemi docens, Oktatásinformatikai Továbbképző Központ vezető és T. Nagy Judit, egyetemi docens, Károli Gáspár Református Egyetem közös előadását.
A szekciót Lanszki Anita és Papp-Danka Adrienn egyetemi docensek, Táncművészeti Egyetem munkatársai zárták „(Táv)oktatási helyzetkép a táncművész- és táncpedagógus-képzésről” című előadásukkal.

Pénteki programunkban egy izgalmas kerekasztal beszélgetéshez csatlakozhattunk „Oktatási víziók kultúraváltás idején” címmel, Antaliné Miss Lilla, magyar-történelem szakos tanár a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában, Neteducatio szakmai vezetője moderálásában. A beszélgetés résztvevői: Lannert Judit oktatáskutató, a T-Tudok Oktatáskutató intézet senior munkatársa és alapítója. A 2010-ig rendszeresen megjelenő Jelentés a magyar közoktatásról kötetek egyik alapító szerkesztője. A 2007 óta létező Kölöknet közösségi szülői portál elindítója, a Tanulópénz blog szerzője. Knausz Imre, történelem szakos középiskolai tanár, volt egyetemi docens, jelenleg pedagógiai szakértő a Van Helyed Alapítványnál, a Taní-tani Online főszerkesztője. Tarné Éder Marianna, tanító az, Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban, könyvtár informatikus, mentortanár. Béndek Ábris, a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézete (Sciences Po.) diákja.

Pénteki záró szekciónkban egy résztvevők közti „fireside chat” követett, melyben választott témákban kiscsoportos beszélgetésekben mélyíthettük tudásunkat. Köszönjük a péntek este is velünk tartó kollégáknak, hogy közreműködésükkel izgalmas beszélgetésekkel zajlott esti közösségépítő szekciónk.

Szombat délelőtt a konferencia záró napján az ELTE PPK Tanár leszek! tanárszakos hallgatói műhely tagjai, Prajczer Petra és Berta Réka moderálásában E-tanári címmel láthattunk egy izgalmas tanári kerekasztal beszélgetésbe csatlakozhattunk, melyben vendégeikkel körüljárták, hogyan hatott tanári gyakorlatukra az online töltött időszak. Beszélgetésük során megtudhattuk maradandóan változott-e a tanítás módszertana, illetve ők személyesen hol találták meg pedagógiai tevékenységükben a digitalizáció helyét, mely eszközöket, módszereket tartják meg és integrálják a jelenlegi tanítási gyakorlatukba.

A konferencia utolsó programpontján bemutattuk a 2021-es év 13 Digitális Pedagógus Díjjal és 3 eTwinning különdíjjal elismert pedagógusát és rövid betekintőt kaphattunk a díjazott ötletekbe. A díjakat átadta a Tempus Közalapítvány főigazgatója: Dr. Varga-Bajusz Veronika. A Digitális Módszertár díjazottakról ide kattintva olvashat tovább.

A konferencia felvételeivel hamarosan frissítjük cikkünket.

Köszönjük előadóinknak a színvonalas szakmai programokat és résztvevőinknek, hogy megtiszteltek minket figyelmükkel!

Utolsó módosítás: 2021.12.17.