Erasmus+ program: a világjárvány ellenére is sikeres volt 2020

2021.12.21.

Hír | Ifjúság, EU, Önkormányzatok, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

Az Európai Bizottság közzétette az Erasmus+ program 2020-as éves jelentését, melyből kiderült, hogy a program sikeressége a koronavírus okozta világjárvány ellenére is töretlen.

A decemberben megjelent éves jelentés alátámasztja, hogy az Erasmus+ program a tavalyi évben is meghatározó fontossággal bírt Európa szerte. 2014 és 2020 között az Erasmus+ az EU-ban élő fiatalok 3,7%-ának adott lehetőséget arra, hogy külföldön tanuljon, önkénteskedjen vagy szakmai tapasztalatot szerezzen.

A jelentésben kiemelik a program legfontosabb tavalyi tevékenységeit, mint például az Európai Oktatási Térség fejlesztését. Ezen belül is a felsőoktatás átalakítását célzó projekteket, valamint az Erasmus+ hozzájárulását a tanárok és oktatók folyamatos szakmai fejlődéséhez és támogatásához.

2020-ban horizontális prioritásnak számított a társadalmi befogadás elősegítése, a programok zöldebbé tétele, a minőség és az inkluzivitás növelése, az egyenlőség és a befogadás biztosítása is.

A legnagyobb kihívást, természetesen az Erasmus+ program életében is a világjárvány okozta. A hirtelen online átállás megmutatta, hogy a digitális és távmegoldások kulcsfontosságú szerepet tölthetnek be az oktatásban és az együttműködésekben egyaránt.

Magyarországon 2020-ban 509 mobilitási projekt 22 622 résztvevője részesült összesen 40,45 millió euró támogatásban, és vehetett részt külföldi felsőoktatásban, szakképzésben, közoktatásban, felnőttoktatásban vagy ifjúsági mobilitásban. Stratégiai partnerségi együttműködések keretében 613 szervezet összesen 124 projektet valósított meg 20,31 millió euró támogatásból.

A programok teljes költségvetése a tavalyi évben 3780 millió euró volt.

A teljes jelentés angol nyelven elérhető online.

Utolsó módosítás: 2021.12.22.