Határokon átívelő tapasztalatszerzés

2022.01.25.

Hír | Felsőoktatás

Fantasztikus lehetőségeket kínálnak az Állami és államközi ösztöndíjak.

A Tempus Közalapítvány által kezelt programok határtalan lehetőségeket kínálnak hallgatóknak, oktatóknak, doktoranduszoknak és kutatóknak egyaránt. Az Állami és államközi ösztöndíjak hozzájárulhatnak a nemzetközi kapcsolatrendszer megerősítéséhez, a nyelvi készségek és a szakmai tudás elmélyítéséhez.

Állami és államközi ösztöndíjak alatt azokat a lehetőségeket értjük, amelyek Magyarország és egy másik állam között létrejött kétoldalú oktatási együttműködési megállapodások alapján valósulnak meg.

A felsőoktatási hallgatók, doktoranduszok, oktatók és kutatók mellett kutatóintézetek munkatársai is jogosultak lehetnek a pályázásra, bármely tudományterületről, illetve művészeti ágból. Mind kiutazói, mind beutazói irányban lehet pályázni hallgatói részképzésre vagy teljes diplomás képzésre, kutatói-oktatói tanulmányútra, illetve nyári egyetemi kurzusra.

Az pályázatok rendkívül sokszínűek, pár napos tanulmányutaktól a teljes képzéseken át kínálnak lehetőségeket Európában vagy azon kívül. Akár külföldi diploma is szerezhető, és a kreditszerzés sem feltétel.

Az Állami és államközi ösztöndíjak elnevezés alá az alábbi programok tartoznak:

A pályázatok elbírálását hazai részről a Tempus Közalapítvány, illetve külső szakértők végzik. Pályázni a scholarship.hu oldalon elérhető online rendszerben lehet.

A programok sikerességét mutatja, hogy a 2020-2021-es tanévben, a járványhelyzet ellenére, közel 300 beutazó és több mint 100 kiutazó élt az Állami és államközi ösztöndíjak által nyújtott lehetőségekkel. Ebben annak is szerepe van, hogy lehetővé vált az ösztöndíjak virtuális és blended (hibrid) megvalósítása.

Az elmúlt időszakban a legtöbb magyar pályázót Ausztria, Franciaország, Lengyelország, és Horvátországban vonzotta, de akár Európai Unión kívüli, távoli országok is lehetnek célpontok.

A következő tanévre vonatkozó pályázati fordulóban 2022 februárjáig lehet jelentkezni. Részletek a Tempus Közalapítvány honlapján.

Sajtókapcsolat: sajto@tpf.hu | 06 20 921 98 00

 

Utolsó módosítás: 2022.01.27.