Januári Erasmus+ projektbemutató – Fókuszban a kultúra

2022.01.28.

Hír | Ifjúság, EU, Önkormányzatok, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

A magyar kultúra napjához kapcsolódóan összegyűjtöttük és bemutatjuk azokat az Erasmus+ projekteket, amelyek középpontjában a kultúra és a tradíció áll.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén, 1989 óta ünnepeljük ezen a dátumon a magyar kultúra napját. A jeles alkalom lehetőséget biztosít arra, hogy megemlékezzünk a magyar kulturális értékekről, nagyobb figyelmet fordítsunk a hagyományainkra, valamint erősítsük nemzeti tudatunkat.

A kultúrát és a hagyományőrzést számos Erasmus+ projekt helyezi a középpontjába és a nemzetközi értékek, más országok tradícióinak megismerése mellett, a magyar hagyományokat és szokásokat is bemutatják a partnereknek.  

A januári évforduló kapcsán, összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb, kulturális tematikájú projekteket, akiktől érdemes tanulni és ellesni néhány trükköt.

HATÁROKON TÚLMUTATÓ ÉRTÉKEK - TALENT: ZENEI TEHETSÉGMŰHELY ÓVODÁSOKNAK

A Kaposvári Festetics Karolina Központi Óvoda a gyerekek zenei tehetséggondozását tűzte ki TALENT elnevezésű Erasmus+ projektje fő céljául. A TALENT elnevezés a következő szavakból tevődik össze: Tehetséggondozás, Alternatívák, Lendület, Eredetiség, Néphagyományok, Tudás.

A program fő célja a tehetséggondozás és a zenei tehetséggondozó jó gyakorlatunk átadása volt, hogy más óvodák pedagógusai is megismerjék az újszerű szemléletet, az óvodás korú ígéretes tehetségek nevelésének lehetőségeit. A Tücsök Zenekarról, a csíkszeredai partnerkapcsolatról, a program eredményeiről és az óvodás tehetségekről a projekt koordinátorával, Tóthné Keszeg Ildikóval beszélgettünk. Az interjút ITT olvashatja el.

EURÓPAI LEGENDÁK - NEMZETI IRODALMI HŐSÖK

A Debreceni Ady Endre Gimnázium „Európai legendák - nemzeti irodalmi hősök” című projektjének eredményeit számos alkalommal megmutatta már az őszi #ErasmusDays programsorozat keretében. Legutóbb a projekt zárórendezvényére került sor, ahol bemutatták a kreatív munkáikat tartalmazó e-bookot, s beszámoltak legendás projektjük utolsó két - erdélyi és szicíliai - mobilitásáról.

A projektről ITT olvashat részletesen.

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGÜNK MÁSKÉNT

2018 őszén indult útjára a Reveal YouropEaN Cultural Heritage (ENriCH) elnevezésű pályázat, öt ország részvételével. Vállalásuk merész volt: azt szerették volna elérni, ha a fiatalok számára a kulturális örökség kifejezés új értelmet nyerne.

A program koordinátorával, a veszprémi önkormányzat Stratégiai Irodájának munkatársával, Knauer Annával készült interjút ITT olvashatja el.

INTERKULTURÁLIS TANULÁS – IFJÚSÁGI PROJEKTBŐL EGYETEMI KURZUS

Az ELTE TÓK Társadalomtudományi Tanszéke 2016 őszén kapcsolódott be az „Among Others” projektbe, és indította útjára az Among Others: Intercultural learning in practice kurzust, amely az Erasmus+ program keretében több külföldi egyetemen is fut. Középpontjában az interkulturális tanulás, a nemzetközi mobilitási programok és a fiatalok jövőképének sok szempontú feltérképezésére áll.

A kurzus sajátosságairól és a facilitátorok tapasztalatairól ITT olvashat részletesen.

EGYÜTT TANULÁS LEGENDÁKRÓL ÉS TÖRTÉNELEMRŐL

A Budapest II. Kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium „Learning Together About Legends And History” projektjének célja az volt, hogy legendák és népmesék révén közelebb hozza a magyar és lengyel történelmet, kultúrát és örökséget az általános iskolásokhoz.

A projektről ITT tudhat meg többet.

ÖRÖKSÉGÜNK FELFEDEZÉSE ÉS SZEMBENÉZÉS A MODERNKORI KIHÍVÁSOKKAL

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium „Discovering Our Heritage And Facing Modern Challenges” projektjének fő motivációja a saját kulturális és vallási identitásuk tudatosítása volt, a bevált gyakorlatok cseréje, valamint annak feltárása, hogy vallási értékeik hogyan használhatók fel a mai modern világban, diákok felnőtt életében. A projekt egyik rövid távú célja az volt, hogy olyan gyakorlati készségekkel ruházza fel a tanulókat, mint tolerancia, nyitott gondolkodás, együttműködés az interkulturális környezetben, problémamegoldó készségek, önbizalom, az idegen nyelvek önálló használata.

A projektről ITT tudhat meg többet.

KÖZÖS EURÓPAI MESE

A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziumának „Our Common European Tale” című projektjének fő gondolata az volt, hogy megvizsgálja a partnerországok közös kulturális gyökereit, tanulmányozva népmesekultúrájukat dráma, drámapedagógia és a rendelkezésre álló legújabb multimédia platformok segítségével. A résztvevő diákok nyelvi és kommunikációs képességeinek fejlesztése mellett, a tanárok motiválása egymás kultúrájának megértésére és elfogadására is fontos célkitűzése volt a projektnek.

A projektről ITT tudhat meg többet.

Utolsó módosítás: 2022.01.28.