YouthWiki – Hiánypótló enciklopédia a települési ifjúsági munka kialakításához

2022.02.16.

Hír | Ifjúság

Az Európai Bizottság és 32 részt vevő ország együttműködése révén jött létre az európai országok ifjúságpolitikáját bemutató online enciklopédia, a YouthWiki. A felület átfogó képet ad a települési ifjúsági munka megszervezéséhez, így az önkormányzatok számára hasznos eszköz lehet.

Mi az a YouthWiki?

A felületen a fiatalokkal kapcsolatos nemzeti szakpolitikákban lehet elmélyülni, folyamatosan frissülő anyagjaival naprakész információt tesz elérhetővé. Fő információforrásai: a nemzeti ifjúságpolitikai hatóságok hivatalos dokumentumai, tanulmányok, felmérések, elemzések, nemzeti adatok és statisztikák.

Tartalmát az Európai Bizottság és a tagok által meghatározott prioritások adják.

Miért lehet hasznos az önkormányzatoknak?

1) Megspórolja a kutatómunkát

A YouthWiki részletes, folyamatosan frissülő gyűjtemény lévén több év kutatómunkáját foglalja össze; azokat a jogszabályokat, intézkedéseket és információkat, amelyek az (eddig meghatározott) 10 területhez kapcsolódnak.

2) Segíti a pályakezdőket és az új munkatársakat

A YouthWiki által az önkormányzathoz frissen csatlakozó ifjúsági referensek felhasználóbarát módon kaphatnak alapos tudást a magyarországi ifjúságpolitikáról.

3) Megkönnyíti a munka összehangolását

Egy önkormányzatnál sok mindent össze kell hangolni a helyi ifjúsági munka megszervezéséhez. Az online enciklopédia ehhez is segítséget nyújthat, hiszen olyan horizontális szakpolitikákat mutat be, amelyek ebben a folyamatban alapvetők (pl. foglalkoztatás, oktatás és képzés, társadalmi részvétel és maga az ifjúsági munka).

4) Hasznos a nemzetközi projektek során

A YouthWiki 32 ország, köztük Magyarország ifjúságpolitikáját ismerteti naprakészen. Hasznos, ha az önkormányzat nemzetközi ifjúsági projektet vagy testvérvárosi együttműködést szeretne megvalósítani, hiszen itt megismerheti az adott nemzet ifjúsági rendszerét és demográfiai adatait.

Melyek az eddig feldolgozott témák, területek?

A YouthWiki szakértői eddig az alábbi 10 témát dolgozták fel:

  1. Ifjúságpolitika szerveződése
  2. Önkéntes tevékenységek
  3. Foglalkoztatás és vállalkozókészség
  4. Társadalmi befogadás
  5. Részvétel
  6. Oktatás és képzés
  7. Egészség és jólét
  8. Kreativitás és kultúra
  9. Fiatalok és a világ
  10. Ifjúsági munka

 

Szerző: Hargitai Ágnes

 

Utolsó módosítás: 2022.05.27.