DiscoverEU: közel 1500 magyar fiatal utazhatja körbe Európát idén

2022.04.07.

Hír | Ifjúság

Kalandvágyó 18 évesek jelentkezését várja a DiscoverEU, amely 2022-től az Erasmus+ program részeként kínál ingyenes utazási lehetőséget a fiataloknak. Az Európai Unió kezdeményezésének célja, hogy 33 ország meglátogatására alkalmas vonatjegyekkel ösztönözzön a kontinens felfedezésére és a különböző kultúrák megismerésére.

A 18. életév betöltése különleges mérföldkő az ember életében, hiszen ilyenkor lehet igazán kiélvezni a nagykorúvá válással járó függetlenséget, mielőtt belépnének a felnőttkorba. Ezért is célozza pont ezt a korosztályt a DiscoverEU, amely 2018 óta támogatja szabadon felhasználható InterRail-jegyekkel a fiatalokat. Mostanáig 130 ezer európai fiatal, köztük több mint 3000 magyar diák kapott lehetőséget a vonatos világjárásra.

Fókuszban Európa fiataljai

Az idei évtől kezdve a DiscoverEU az Erasmus+ program részeként működik, ennek köszönhetően megnövekedett a kiosztható utazási jegyek száma, amelyekre évente kétszer – tavasszal és ősszel lehet jelentkezni. 2022-ben Európa-szerte összesen 70 ezer – fordulónként 35 ezer – vonatjegyet osztanak ki, amiből kétszer 743 jegy illeti meg a magyar fiatalokat.  

A DiscoverEU jól kapcsolódik az Erasmus+ program jelenlegi szakaszának prioritásaihoz. A fiatalok a fenntarthatóságot szem előtt tartva, zöld utazási módot választva járhatják be Európa változatos tájait – vonattal, illetve nehezen elérhető helyszínek esetében más tömegközlekedési eszközzel. A résztvevők a digitalizációt támogató mobiljegyekkel tudnak utazni, és nemzeteken átívelő online közösséget hozhatnak létre: egy Facebook csoportban ismerkedhetnek és oszthatják meg tapasztalataikat, az Instagramon futó fotó- és videópályázattal pedig akár értékes nyereményeket is kaphatnak legkedvesebb emlékeik megosztásával. Az inklúzió jegyében a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok extra támogatást is kaphatnak.

Április 7-én indul a tavaszi jelentkezési időszak, a 2003. július 1. és 2004. június 30. között született fiatalok a következő két hétbentudnak regisztrálni az Európai Ifjúsági Portálon keresztül. Jelentkezni egyénileg vagy barátokkal (maximum ötfős csoportban) lehet, néhány, az Európai Unióval kapcsolatos egyszerű kérdés megválaszolásával. A helyes megfejtések és gyorsaság alapján rangsorolt nyertesek a 2022. július 1. és 2023. június 30. közötti időszakban tudják felhasználni a 30 napig érvényes jegyeket.

Kapu az európai mobilitási lehetőségek tárházához

Az Erasmus+ program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány a DiscoverEU résztvevőinek felkészítést is tart a kiutazás előtt. A szervezetnél arra buzdítják a fiatalokat, hogy használják ki az Ifjúság Európai Évéhez is remekül kapcsolódó kezdeményezés utazási lehetőségeit.

A DiscoverEU kiváló lehetőség arra, hogy a 18 évesek igazi kaland-jelleggel járhassák be Európa legkülönlegesebb városait és tájait. Az Erasmus+ programhoz való csatlakozásnak köszönhetően a kezdeményezés túlmutat egy harminc napos mobilitáson, hiszen egyfajta ízelítőként szolgál a fiatalok számára, akik remélhetőleg a pozitív DiscoverEU-élmény hatására a későbbiekben nyitottan és lelkesen fognak bekapcsolódni a többi európai mobilitási programunkba is” – mondta el dr. Varga-Bajusz Veronika főigazgató.

További információ a DiscoverEU programról: discovereu.hu

További információ az Erasmus+ programról: erasmusplusz.hu

Utolsó módosítás: 2022.04.07.