Taith hallgatói és kutatói mobilitási program

Partner hír | 2022.05.11.

Ösztöndíj | Felsőoktatás

A Taith egy új csereprogram, mely lehetővé teszi a walesiek tanulását, képzését és szakmai gyakorlatát világszerte, miközben ugyanezeket a feltételeket biztosítja azoknak, akik Wales-t választanák külföldi mobilitásuk helyszínéül.

A walesi kormány 2022-től 4 évre oktatási mobilitási programot hirdetett, melyre meglátásuk szerint azért van szükség, mivel a Brexit után az Egyesült Királyság nem tagja az Erasmus+ programnak, a Turing Scheme ösztöndíjprogram pedig kiegészítésre szorul.

A Taith fő elemeinek kialakítása jelenleg is zajlik, a szervezet nagyfokú nyitottságot mutat az együttműködési lehetőségek feltárására. A program a felsőoktatási szereplők mellett egyéb oktatási szervezetek számára is nyitott.

A Taith épít az Erasmus+ programra, de több szempontból kibővíti azt:

  • A program nyitott minden szintű és típusú oktatási intézmény (akadémiai szervezetek, egyetemek, felnőtt képzési intézmények, önkéntes szervezetek és iskolák), és egyéni szinten hallgatók, oktatók, technikai személyzet, önkéntesek, általában fiatalok számára. 
  • A programok lehetnek egyoldalúak vagy kétoldalúak is.
  • A külföldi tanulási időszak néhány napostól 12 hónapos időszakig terjedhet.
  • A Walesi Kormány célja 15 000 fő kifelé, és 10 000 fő befelé irányuló mobilitásának elősegítése, legalább 50 hosszútávú intézményi kapcsolat kialakítása, legalább 40 országgal.

A felsőoktatási alprogram (Pathway 1) keretében:

  • Walesi intézményekben regisztrált hallgatók mehetnek külföldre tanulni, önkénteskedni, kutatni vagy szakmai gyakorlatot végezni.
  • Ez a program új, innovatív mobilitási lehetőségeket is tartalmaz (nyári képzések, oktatók által vezetett csoportos tanulmányutak, virtuális vagy vegyes formájú programok).
  • Külön kutatási mobilitási részprogram is elérhető a kutatási kapcsolatok elősegítésének érdekében. Ez főleg a kifelé történő mobilitást támogatja.

A program adminisztrátorai rugalmasan kezelik az igényeket, ötleteket és határidőket, hiszen a cél a rugalmas programszervezés és a hosszútávú kapcsolatok kialakítása. A Taith jó lehetőség a magyar intézményeknek, hogy a velük egyenrangú külföldi intézményekkel kapcsolatot építsenek, illetve a Brexit miatt elveszett lehetőségeket újjáépítsék.

A walesi egyetemek listája: https://uniswales.ac.uk/

A Taith program honlapja: https://www.taith.wales/about/

Részletes leírás: https://www.taith.wales/wp-content/uploads/2022/03/Taith-ProgrammeGuide.pdf

Utolsó módosítás: 2022.05.30.