Kooperatív tanítás és tanulás – Beszámoló a pécsi Cserepka Iskola Erasmus+ projektjéről

2022.05.11.

Pályázóink hírei | Köznevelés

Francia, spanyol és olasz partnerekkel zajlik a pécsi intézmény mobilitási projektje, amelynek keretében jó gyakorlatokat cserélnek, job-shadowing programokon vesznek részt, és megosztják egymással módszereiket.

A pécsi Cserepka Iskola az Erasmus+ program keretében az École élémentaire La Genette francia iskola koordinálásával a spanyol CEIP Donoso Cortés, Cáceres, az olasz Istituto Comprensivo Chieri 1 részvételével, jó gyakorlatok cseréjét valósítja meg, amelynek fókuszában a kooperatív tanítás és tanulás áll.

A pandémia idején a négy intézményben a projektmegvalósítás online eszközök segítségével történt. A 2021/22-es tanévben került sor a személyes találkozásokra. 2021 őszén a franciaországi La Rochelle-ben történt meg a projektindító találkozó, melyen a Cserepka Iskola 3 pedagógusa képviselte Pécs városát és Magyarországot. 2022 márciusában az olaszországi Chieriben, illetve a spanyol Cáseresben vettek részt tanáraink job shadowing programokon, ahol megosztották a módszereiket és öregbítették a Cserepka Iskola hírnevét. 

2022. május 16-22. között öt-öt olasz és francia kisdiák, valamint tanáraik, illetve három spanyol pedagógus kolléga kapcsolódik be iskolánk életébe. Munkatársaink és diákjaink nagy szeretettel és izgalommal készülnek az eseményre, változatos programokat szerveznek. A külföldi kollégák órákat is látogatnak itt a Cserepka Iskolában, illetve a magyar kollégákkal együttműködve egy-egy tanórán is bemutatják kooperatív módszereiket. Az iskola kulturális és sportprogramokat is szervez, kirándulásra és múzeumpedagógiai foglalkozásokra invitálja a külföldi látogatókat. Workshopjainkon a magyar, az olasz és a francia gyerekek közösen tevékenykednek, kooperálnak. Célunk az európaiság, az összetartozás erősítése a Cserepka Iskola és a partnerintézmények között, a nyelvgyakorlás, illetve Pécs értékeinek és szépségének bemutatása. 

Utolsó módosítás: 2022.05.12.