8 ország, 3 kontinens, 25 hallgató: nyári egyetem az EU kihívásairól

Partner hír | 2022.07.11.

Hír | Felsőoktatás

Idén is izgalmas programok várják a nyári egyetemistákat a Pécsi Tudományegyetemen.

Interaktív tanórák az Európai Unióról, interkulturális est, látogatás a Zsolnay Negyedben, városnézés kisvonattal, orfűi kirándulás, sétatéri rendezvények – idén is izgalmas programok várják a nyári egyetemistákat a Pécsi Tudományegyetemen. Immár hatodszor valósul meg a CEEPUS program támogatásával az Európai Unió aktuális kihívásait bemutató nyári egyetem, mely idén a „Europe in the Global Arena – 2022” címet viseli.

Speciális kurzust szervez a Nemzetközi Igazgatóság a BTK Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszék által nagy sikerrel koordinált CEEPUS hálózat partnerintézményeiben tanulmányokat folytató hallgatók számára. A rendezvény hatodik éve nyeri el a Tempus Közalapítvány támogatását! Idén 25 hallgató vesz részt a kurzusokon, cseh, horvát, szlovák, osztrák és moldáv egyetemekről. A tagegyetemek külföldi hallgatói is bekapcsolódnak a kurzusba, így képviselve összesen 8 országot és 3 kontinenst. A speciális, interdiszciplináris 10 napos kurzus azt vizsgálja, hogy milyen módon tudja az Európai Unió megőrizni a szerepét és versenyképességét a globális kihívások közepette.

Az előadók sokrétű tudományterületeket képviselnek (politikatudomány, közgazdaságtudomány, kultúratudomány), a szakmai előadásokat minden esetben megbeszélések követik. A kurzus részeként a hallgatók megfogalmazzák saját elvárásaikat, elképzeléseiket az Európai Unióval kapcsolatban, megoldási javaslatokat dolgozva ki a felvázolt politikai, társadalmi és gazdasági nehézségekre, lehetőségekre.

A komoly szakmai programok mellett a szervezők nagy súlyt fektetnek arra is, hogy a tanórákat követően a hallgatók igen változatos kulturális programokon vehessenek részt. A dottós városnézés mellett ellátogatnak számos múzeumba és a Zsolnay Kulturális Negyedbe is. Nagy várakozás előzi meg az Interkulturális Estet, ahol a külföldi résztvevők a PTE hallgatóival közösen mutatják be egymásnak a saját kultúrájukat, ételeiket, zenéiket, valamint az Európai Unióról szóló Kvíz Estet is, melynek során szórakoztató formában számot adnak a hallgatók a tudásukról. A résztvevők ellátogatnak Orfűre, illetve részt vesznek a Sétatér Fesztivál rendezvényein is.

A Pécs Summer School programot 2016-ban indította el az akkori Külügyi Igazgatóság azzal a céllal, hogy évről évre növelje a PTE nyári egyetemeinek számát. A fő cél az úgynevezett „Nyári Trimeszter” létrehozása, amely során nemzetközi képzési programokat kínálnak mind a külföldi partneregyetemek, mind a PTE hallgatói számára a nyár folyamán.

2022-ben a Pécs Summer School program keretén belül már 7 kurzust rendeznek. A növekvő számú nyári egyetemi programok révén mára a PTE e területen piacvezetővé vált a hazai felsőoktatási intézmények között. Az intézmény sikeres rövid ciklusú nemzetközi programjaiért 2021-ben a PTE elnyerte a legjelentősebb európai elismerést, az EAIE Excellence in Internationalisation díjat.


 

A kép és a hír forrása: https://univpecs.com/egyetemi_elet/nyariegyetem_ceepus_eu_kihivas

 

 

Utolsó módosítás: 2022.07.26.