Öt hazai koordinátor részesült CEEPUS Miniszteri Díjban

2022.07.26.

Pályázat | Felsőoktatás

A Ceepus Miniszteri Díj 2021-es és 2022-es nyertes hálózataiban öt magyar koordinátor vesz részt partnerként.

A Biology, Biotechnology and Food Sciences és a VetNEST elnevezésű hálózatokat jutalmazták 2021-ben és 2022-ben a CEEPUS Miniszteri Díjával. A két hálózat tagjai között öt hazai koordinátor is szerepel, így ők is részesültek az elismerésben. 

Az évente odaítélt CEEPUS Miniszteri Díjjal a közép-kelet-európai térséget lefedő programban legkiválóbb teljesítményt nyújtó hálózatot jutalmazzák az adott tanév eredményei alapján. A pandémia miatt azonban a 2021-es Miniszteri Díj átadása rendhagyóan alakult: a 2019/2020-as tanév után nem hirdettek nyertest, mivel a világjárvány minden hálózat együttműködésében jelentős visszaesést okozott. A 2020/2021-es tanév eredményeiért ezért két hálózatot tüntettek ki: a 2021-es díjat a Biology, Biotechnology and Food Sciences, a 2022-es díjat pedig a VetNEST hálózat nyerte el. Rendkívüli jelenség a díj történetében az is, hogy az eddigiek során kivételesen sokszor – mintegy nyolc alkalommal – egy-egy magyar vezetésű hálózatot ítéltek a legjobbnak. A most kitüntetett szlovák és horvát vezetésű hálózatokban öt magyar koordinátor tevékenykedik, így partnerként ők is részesülnek az elismerésben.

VestNEST: közép-kelet-európai állatorvosképző intézmények szövetsége

Dr. Zoran Vrbanac, az állatorvosi sportorvoslás és rehabilitáció európai szakértője, a Zágrábi Egyetem Állatorvosi Karának egyetemi docense jelenleg a 12 nemzetközi egyetemből álló VetNEST hálózat vezető koordinátora. Ez a hálózat mára már a nyugat-európai állatorvosképző intézményekkel veszi fel a versenyt. A koordinátorok között szerepel Dr. Bartha Tibor, az Állatorvostudományi Egyetem Élettani és Biokémiai Tanszékének vezetője, egyetemi tanára, a nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettese is.

Ennek a térségnek a három kiemelten jelentős központja Bécs, Budapest és Zágráb. A VetNEST és a CEEPUS segítségével a térségben szereplő egyetemek Európa meghatározó állatorvosképző intézményeivé váltak. Tevékenységükre figyel a többi egyetem, hatással vagyunk az állatorvoslás fejlődésére” – mondta Dr. Bartha Tibor a díjazás kapcsán.

A rektorhelyettes hozzátette, hogy a VetNEST fő célja továbbra is az állatorvosi oktatási rendszer megújítása. Ennek elérésére munkacsoportokat hoztak létre, mellyel Európai Uniós pályázatot is nyertek. További cél a kutatási és oktatási együttműködés fejlesztése, amihez szintén nagy segítség a hallgatói és oktatási mobilitást elősegítő CEEPUS program.

Biology, Biotechnology and Food Sciences: életminőség javítása a közép-európai térségben

A 2021-es díjjal jutalmazott Biology, Biotechnology and Food Sciences nevű, 29 tagot számláló hálózat jelenlegi elnöke Dr. Miroslava Kacániová mikrobiológus, a Szlovák Agrártudományi Egyetem Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Karának nemzetközi dékánhelyettese. A hálózat tagjai közt négy magyar koordinátor szerepel: Dr. Tarr Zsuzsanna és Dr. Kiskó Gabriella a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemről (MATE), Dr. Gál József a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Karáról, valamint Dr. Peles Ferenc a Debreceni Egyetem (DE) Élelmiszertudományi Karáról.

Dr. Kiskó Gabriella élelmiszer-mikrobiológus, a MATE Budai Campusának egyetemi tanára a díj kapcsán hangsúlyozta, hogy az életminőség javítása, a biztonságos és egészséges termékek előállítása az egyik legfontosabb feladat a harmadik évezred elején. A hálózat fő céljának is ezt jelölte meg: a felsőoktatás minőségének javítását a biológia, a biotechnológia, az élelmiszer-feldolgozás, a biztonság, a minőségirányítás, valamint a táplálkozási, gazdasági és környezetvédelmi kérdések terén.


Ceepus-Erasmus orientációs hét a MATE-n

Dr. Tarr Zsuzsanna, a MATE Szent István Campus Nemzetközi Hallgatói Ügyek Központ vezetője hozzátette, hogy a COVID időszak alatt felértékelődött a biológiai- és élelmiszertudományi terület oktatása és kutatása, amely a hálózat erősségévé is vált. Ahogy elmondta, magát a Biology, Biotechnology and Food Science hálózatot a hét egyetem összefogásából létrejövő Danube AgriFood közös mesterképzési program hívta életre 2015-ben, hogy a CEEPUS program segítségével tudják a hallgatók mobilitását támogatni. Kifejtette, hogy a hét partner közös mesterképzés létrehozását tűzte ki célul, ami jó példával szolgál a hálózat többi tagjának, azóta egy közös PhD képzés kialakítását is kezdeményezte a hálózat. A jövőben a fókusz a közös mesterképzésük hallgatói mobilitásokon keresztüli támogatásán lesz.

A hálózathoz néhány éve csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem is, a vezető szerepet betöltő szlovák egyetemmel viszont más szakterületen, más CEEPUS hálózatokban is együttműködnek. Dr. Gál József külkapcsolati dékánhelyettes szerint a Biology, Biotechnology and Food Sciences hálózat legfőbb erőssége egyrészt, hogy roppant széles szakterület összefogását kínálja, másrészt kiválóan tudja összekapcsolni az alap- és alkalmazott tudományokban kutató és oktató kollégákat.

A hálózat partnere a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának Élelmiszertudományi Intézete is, számukra szintén fontos, hogy az oktatók és a hallgatók nemzetközi tapasztalatokat, szakmai gyakorlatot szerezhessenek. A jövőbeli terveket illetően Dr. Peles Ferenc egyetemi adjunktus elmondta, hogy szeretnék a CEEPUS pályázatban rejlő lehetőségeket a BSc, MSc és PhD hallgatókkal, valamint az oktatói és kutatói munkakörben dolgozó kollégákkal jobban megismertetni, továbbá folytatni a hálózaton belüli külföldi partner intézményekkel a sikeres együttműködést.

A Miniszteri Díjat Michael Schedl főtitkár (Központi CEEPUS Iroda) adja át a hálózatok vezető koordinátorainak a 2023-ban Varsóban megrendezendő miniszteri konferencián. A díj készítője ezúttal is Gáspár György Ferenczy Noémi-díjas magyar üvegműves iparművész.

Tanulmányút nemzetközi hallgatókkal a Debreceni Egyetem részvételével

A hallgatók és oktatók közép-európai mobilitását lehetővé tévő CEEPUS programnak jelenleg 16 tagországa van: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Magyarország, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia.

A CEEPUS freemover pályázattípusának köszönhetően a 2022/23-as őszi félévtől már szakterülettől függetlenül is lehet utazni a fenti tagországok szinte bármelyik akkreditált felsőoktatási intézményébe.
További információ a freemover pályázattípusról itt található.

 

Utolsó módosítás: 2022.07.28.