Campus Mundi sikersztori: Bulgáriától Vietnámon át a saját vállalkozásig

2022.08.24.

Ösztöndíj | Felsőoktatás

Gere Márton az Óbudai Egyetem hallgatójaként kétszer is megtapasztalta, mennyit ad egy külföldi Campus Mundi részképzés.

Először Bulgáriában, Várnában, majd a vietnámi Da Nang városában tanult egy félévet mesterképzése alatt. Hazatérése óta a karrierjében kamatoztatja a két különböző kultúrában gyűjtött tapasztalatait. Erről mesélt most nekünk.

Két, nem éppen szokványos Campus Mundi ösztöndíjas úticélt választottál. Miért döntöttél éppen Bulgária és Vietnám mellett?

Már az első utam során valami nagyon mást akartam megtapasztalni, mint ami itthon vagy Nyugat-Európában van, ezért választottam Várnát, és nem bántam meg. Korábban nem vonzott engem Ázsia, de a bulgáriai tapasztalatok után ismét olyan helyre akartam utazni, ami nem szokványos ösztöndíjas úti cél. Amikor megtaláltam a listában Vietnámot és Da Nangot, egyből tudtam, hogy sehova máshova nem akarok menni.

Mindkét országban nemzetközi gazdálkodás szakon tanultál. Nagyon mást tapasztaltál a két különböző kultúra oktatási rendszerében?

Várna, bár Balkán, de mégis Európa. Míg az ottani oktatás formája közel áll a magyarhoz, Vietnámban teljesen más a tanár-diák viszony és a számonkérés módja, de a hallgatók hozzáállása is. Mivel egész félévben húsz fős csoportban voltunk, sokkal közelebbi kapcsolat alakult ki a szaktársaimmal. Bár Vietnámban igyekeztek nemzetközi kitekintést mutatni, inkább az ázsiai üzleti irányzatot tanultam, ami jelentősen különbözik a nyugatitól. Mivel én vittem a saját európai mentalitásomat és tapasztalataimat, eléggé kilógtam az évfolyamból, de a tanáraim és szaktársaim nagyon örültek neki, hogy más szemléletet vittem az órákba.

Vietnámban egyedül voltam európai, mindenki más helyi volt. Ezen az egyetemen csak angol nyelven zajlott az oktatás. Bulgáriában ezzel szemben az órák, amiket angolul fel tudtam venni, kifejezetten a külföldi hallgatóknak hirdették meg.

Mi volt a legmeghatározóbb élményed a Campus Mundi ösztöndíjas időszakok alatt?

Miután végeztem a tanulmányaimmal Vietnámban, hazaküldtem a bőröndömet, és egy hátizsákkal két hónapig jártam Dél-Kelet Ázsia hét országát. Aktív vulkánokat másztam meg, és mindenhol couchsurfingeltem, helyieknél szálltam meg ingyen, így nagyon érdekes embereknél laktam, akik közül néhánnyal a mai napig tartom a kapcsolatot.

Az ösztöndíjas időszak alatt alakultak olyan kapcsolatok, melyek a mai napig megmaradtak?

A da nang-i ösztöndíjam alatt annyit mesélem a barátaimnak a hazai egyetememről, hogy elértem, hogy később ők is Magyarországra jöjjenek tanulni. Van egy vietnámi szaktársam, akivel közös együttműködésbe is kezdtünk, amivel vietnámiaknak biztosítanánk munkalehetőséget Magyarországon. Ez a projekt még folyamatban van, de reméljük hamarosan véglegesednek a keretek és elindíthatjuk.

Hazatérésed után mit tapasztaltál, milyen hatással voltak a külföldi élmények a karrieredre?

A szemlélet és a nyitottság, amit a külföldön töltött ösztöndíjas időszakok adtak, nagyon sokat segített a szakmai fejlődésemben és a munkám során. Az, hogy az önéletrajzomban ez a két ország szerepelt, óriási előny volt. Később a munkatársaim is megerősítették, hogy többek között a külföldi tanulmányaim miatt tűntem ki a jelentkezők közül. Biztosak voltak benne, hogy ha valaki egy ilyet bevállal egyedül, az a munka világában is megállja majd a helyét, jól veszi majd a szakmai kihívásokat.

2020-ban saját startupot indítottál a barátaiddal, ami egy online oktatást segítő platform volt. Mi inspirált a Kligz.io megalapítására?

A covid 2. hulláma előtt indítottuk a projektet, mikor már sejthető volt, hogy nem lesz egyhamar vége a távoktatásnak. Ekkor voltak már videóchat alkalmazások, de ezek nem tanításra voltak kitalálva. Olyan online eszközt akartunk létrehozni, ami konkrétan az oktatásra van kifejlesztve.

Miben járultak hozzá a külföldi tapasztalataid a startup létrehozásához?

A magyar mellett angol és német nyelven is kidolgoztuk a felületet, hiszen a cél az volt, hogy globálisan elérhető legyen. Amikor már működött a szoftver, elküldtem tesztelésre azoknak a barátaimnak és ismerőseimnek, akikkel külföldön együtt tanultam. Amikor megnéztük a statisztikát, hogy mely országokból jelentkeztek be a, akkor Ázsia, Észak-Amerika és Európa különböző pontjai jelentek meg hangsúlyosan. És nem azért, mert annyira erős volt a marketing kampányunk, hanem mert a külföldi barátaim népszerűsítették a felületet a saját országukban. A projektet végül leállítottuk, mert a jelenléti oktatás visszaállításával drasztikusan csökkent a felhasználóink száma, illetve ezzel egyidőben a fejlesztőnk, aki egy személyben fejlesztette le a felületet, visszautasíthatatlan álláslehetőséget kapott a Google-nél, így nem tudott tovább nekünk dolgozni.

Jelenleg mivel foglalkozol?

Sales engineer vagyok egy svéd globális cégnél, az SKF-nél. A külföldi tanulmányaim során gyűjtött tapasztalatokat viszem tovább azóta is, ezzel a szemlélettel tudok érvényesülni a munkaerő piacon.

Ha egy mondatban kéne összefoglalnod, hogy a karriered szempontjából mit köszönhetsz a Campus Mundi ösztöndíjnak, mi lenne az?

A Campus Mundi annyit lendített a személyes és szakmai fejlődésemen, hogy mind a magánéletemben, mind a karrieremben a mai napig tudok profitálni belőle.

Az interjút készítette: Deme Felícia, TKA

Utolsó módosítás: 2022.08.30.