Támogatjuk az az UNICEF Magyarország Rajtad áll a jövőd programját

2022.09.28.

Hír | Ifjúság, EU

Dr. Varga-Bajusz Veronikát, a Tempus Közalapítvány főigazgatóját felkérték, hogy tagja legyen a program Tanácsadó Testületének.

Az UNICEF Magyarország 2018-ban indította el a „Rajtad áll a jövőd!” programot azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a 14-22 éves magyarországi fiatalok számára a jövőjük formálására. A kezdeményezés az UNICEF, a nemzeti kormányok, a nemzetközi szervezetek, a magánszektor, valamint a civil társadalom közötti partnerségre épül, és hozzájárul az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye egyik fő pillérének megvalósításához: a gyermekek és fiatalok részvételének erősítéséhez.

Idén olyan megyék és települések szakképző intézményeiben valósul meg a program, melyek korábban még nem vettek részt benne. Az év első felében az ország számos szakképző intézményben szerveztek problémafeltáró foglalkozásokat, ahol a fiatalok beszámolhattak arról, milyen témák foglalkoztatják őket. A jelenlegi, őszi időszakban a diákok maguk prezentálhatják a megoldási javaslatukat, melyre 300 ezer forintos pénzbeli és további szakértői támogatást kaphatnak. 2023. február végén két kiválasztott diákcsapat projektje képviselheti Magyarországot a több mint 35 ország részvételével zajló nemzetközi fordulóban.

A program sikeres megvalósulása érdekében az UNICEF Magyarország egy Tanácsadó Testület felállítását kezdeményezte, melynek tagjai szakértők a hazai szakképzési rendszer működésében, illetve aktív szerepet vállalnak az ifjúságügy területén. A jelenlegi tervek szerint a Tanácsadó Testület tagjai legalább 1-1,5 éves időszakra kerülnek felkérésre, mely során két-három alkalommal találkoznak. A Testület tagjai – köztük a Tempus Közalapítvány főigazgatójával, dr. Varga-Bajusz Veronikával – tanácsaikkal segítik a „Rajtad áll a jövőd!” program folyamatos fejlődését, továbbá javaslataikkal támogatják a szakképző iskolába járó fiatalok ötleteinek minél sikeresebb megvalósulását.

Utolsó módosítás: 2022.09.28.