#ErasmusDays: 96 hazai eseménnyel ünnepeltük az Erasmus+ programot!

2022.10.20.

Hír | Ifjúság, EU, Önkormányzatok, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

Október 13-15. között zajlott a nemzetközi Erasmus Napok programsorozat, amelynek keretében közel 100 magyar eseménnyel készültek a projektmegvalósítók.

Az idei Erasmus Napok alkalmával összesen 96 magyar eseményt szerveztek a résztvevő intézmények és szervezetek lelkes koordinátorai, szervező munkatársai, hogy megmutassák projektjüket a világnak – közben pedig együtt ünnepeljék az Erasmus+ programot és 35. születésnapját.

A háromnapos ünnepléshez közel 100 projekt csapata jelentkezett szervezőnek az Erasmus+ köznevelés, szakképzés, felnőtt tanulás, felsőoktatás és ifjúság szektorát képviselve. Az izgalmas programok országszerte 33 városban valósultak meg október 13-15. között.

A 2017-ben debütált nemzetközi kezdeményezés, az #ErasmusDays elindulása óta, október közepén három napon keresztül minden az Erasmus+ programról szól. Az Erasmus+ projektet megvalósító intézmények és szervezetek különféle programokat szervezhetnek, hogy bemutassák elért sikereiket, eredményeiket, miközben szakmai kapcsolataikat is bővíthetik. Az Erasmus Napok programsorozat remek lehetőség a projektek bemutatására és arra, hogy együtt ünnepeljük az Erasmus+ programot és Európát. Magyarország 2018 óta, idén ötödik alkalommal vett részt a kezdeményezésben.

A szervezők élménybeszámolókkal, interaktív műhelymunkákkal, információs napokkal, online eseményekkel, kihívásokkal, módszertani bemutatókkal készültek, hogy bemutassák projektjüket és eredményeiket a nemzetközi programsorozat és Erasmus+ 35. születésnapja alkalmából.

Ízelítő a programokból

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum
diákjai 10 állomáson keresztül tudhattak meg mindent az Erasmus+ lehetőségekről és vehettek részt izgalmas feladatokban. Az utolsó állomáson az Europass Magyarország munkatársai várták az érdeklődőket.

A Hatvani Bajza József Gimnázium
Erasmus Napjának célcsoportja elsősorban a 11-12-es osztályok tanulói voltak, hiszen ők még hallottak a korábbi programjainkról, de a Covid miatt már nem vehettek részt bennük, másrészt informálni szerették volna őket arról, hogy a felsőoktatásban milyen lehetőségek várnak rájuk. Az új akkreditációs program nyújtotta lehetőségekről a kollégáknak és a helyi általános iskolai tanároknak szerveztek előadást. Az elmúlt 25 év a diákjaikról szólt, a jövőben viszont a kollégáknak és az egyéni programok iránt érdeklődő gyerekeknek is szeretnének lehetőséget teremteni a nemzetközi tapasztalatcserére, tanulmányokra, továbbképzésekre.

A Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Technikum és Szakképző Iskolában
október 13-án Climate Change Program in Malta címmel a rövid távú csoportos diákmobilitásban résztvevő diákok tartottak beszámolót a társaiknak és a vendégeiknek. A jó hangulatú, szubjektív élményekkel tűzdelt beszámolót nagy érdeklődés övezte, az eseményről videó is készült.

A BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikum
is október 13-án rendezte meg az Erasmus napokat, ahol a résztvevő diákok beszámoltak a külföldi szakmai gyakorlataik tapasztalatairól és élményeikről a 11-12. évfolyamos tanulóinknak, akik reményeik szerint a szintén részt vehetnek a jövőben az Erasmus+ projekt keretében szakmai gyakorlatokon. Az előadások után játékos quizeket is kitölthettek az érdeklődők az előadásokon elhangzottak alapján, és lehetőségük volt személyesen is kérdezni az előadóktól.

Az Andrássy Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium
idén 2 programmal csatlakozott ahhoz a több ezer eseményhez, amit Európa-szerte valósítottak meg. Pénteken, október 14-án, közel 50 tanuló és 7 oktató bevonásával indult az Erasmus Forgatag. Ezen az akadályversenyen interaktív módon, játékos formában ismerték meg a tanulók az iskola jelenlegi projektjeit és az abban végzett tevékenységeket. Az izgalmas versenyen az osztályok képviselőinek logókat, külhoni termékeket, zászlókat kellett felismerniük, QR kód alá rejtett üzenetet kellett megfejteniük, puzzle darabokat kellett összeilleszteniük.
A nap második részében arra a 36 tanulóra irányult a figyelem, akik a nyáron Norvégiában, Németországban, Finnországban és Portugáliában teljesítették 4 hetes összefüggő nyári szakmai gyakorlatukat. A diákok bemutatták képzőhelyeiket, munkatársaikat és mindazon tevékenységeiket, amelyeket végeztek, megismertették szüleikkel, szaktanáraikkal, alsóbb éves társaikkal, hogy melyek azok a képességek, tudás, amiben saját véleményük szerint leginkább fejlődtek. A rendezvény a Europass Mobilitási Bizonyítványok átadásával zárult, ami a fiatalok portfólióját bővíti.

A tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium
eseményének megszervezésére október 15-én délelőtt került sor az 5. 6. és 8. évfolyamosok számára. A nap témája két Erasmus pályázathoz is kapcsolódott: Think Global, Act Local Across Europe és Be the Solution to Pollution. Először egy prezentáció segítségével nézték meg a különböző szennyezésfajtákat és lehetőségeket ezeknek a megoldására. Ezután egy Kahoot kvíz segítségével tesztelhették tudásukat a diákok. Később a „csoki süti története” témáját dolgozták fel rajzok segítségével: Hogyan kerül a boltokba a finom édesség, milyen folyamatokon megy keresztül a kakaóbab a leszedés pillanatától, egészen a süti csomagolásáig. A délelőtt végén pedig többféle terméket készítettek a gyermekek újrahasznosított anyagokból.

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság
nemzetközi projektet valósít meg „Innovatív jó gyakorlatok cseréje a szépkorúak digitális készségeinek fejlesztéséhez” címmel. A 4 nemzetet érintő (Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia) program ahhoz teremti meg a feltételeket, hogy idős embertársaink előtt szélesre táruljon a digitális ismeretszerzés, művelődés, a társadalmi és családi kapcsolattartás kapuja. A módszert bemutató tréning keretében segítőkész és türelmes diákokból és tanulni vágyó nagyszülő korúakból álló jó hangulatú társaság együtt hozott létre Facebook profilt, e-mail címet, online regisztrálta gondosóra igényét és nyitotta meg a népszámlálás platformját.

A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum
programsorozatát a szegedi American Corner interaktív előadása kezdte, mely során a tanulók bepillantást nyerhettek az Amerikai Kuckó életébe, valamint tájékozódhattak különböző ösztöndíj lehetőségekről. Ezután egy interaktív kvíz segítségével bővíthették tudásukat az amerikai kultúrával kapcsolatban. Szintén az Erasmus Napok keretein belül a Europe Direct Békés interaktív előadásán vehetettek részt a 10.B osztály tanulói. A fenntarthatóság és környezetvédelem témakörében zajló tanórán a gyerekek megismerhették az Európai Zöld Megállapodás alapelveit. Kiemelték, hogy az eseményen nem csupán az uniós ismeretek bővítése a fontos, hanem az egészséges életmód támogatása is. Ez alkalomból Uniós Futás került megrendezésre, mely során a diákok 18 iskolakört futottak le, mivel Magyarország 18 éve tagja az Európai Uniónak.

A felsőoktatási intézmények is szép számban csatlakoztak az #ErasmusDays programokhoz: a Soproni Egyetemen „Mobility Day" egyetemi szintű mobilitási tájékoztató rendezvényt szervezett a hallgatók és oktatók számára.

A nemzetközi programsorozat keretében világszerte 6297 esemény valósult meg és több mint 70 országban zajlottak egy időben a színes programok október 13-15. között.

Utolsó módosítás: 2022.11.11.