Élményteli fejlesztés és tanulás padlórobotokkal

2022.10.26.

Pályázóink hírei | Köznevelés

Nagysikerű konferenciát szerveztek a Robotasszisztált terápiák a fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztésében című Erasmus+ projekt zárómomentumaként.

A szatmárnémeti Megmaradás Háza adott otthont 2022. október 19-én a Szatmári Egyházmegyei Caritas által megszervezett Robooks – robotokkal az oktatásban és a fejlesztésben című konferenciának. A szakembereknek szóló esemény a Robotasszisztált terápiák a fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztésében című Erasmus+ projekt zárómomentuma volt, melyet a Caritas Szent József Rehabilitációs Központja a budapesti Csodavár Alapítvánnyal és a kassai Talentum Cassoviensis Alapítvánnyal együttműködésben valósított meg.

A konferencián mintegy százötven óvodai és iskolai pedagógus, iskolai tanácsadó, fogyatékossággal élő gyermekek számára oktatási-nevelési, valamint szociális szolgáltatásokat nyújtó szakember vett részt.

Az egybegyűlteket dr. Román János Caritas-vezérigazgató köszöntötte, majd Kisari Károly, a Csodavár Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt a záruló pályázat célkitűzéseiről és főbb megvalósításairól. Török Ildikó, a projekt szakmai vezetője, a Csodavár Alapítvány munkatársa bemutatta a pályázat szellemi termékeit, köztük a négy nyelven: magyarul, románul, szlovákul és angolul elérhető RoBooks weboldalt. Gnandt Gábor gyógypedagógus és projektkoordinátor beszámolója révén a jelenlévők részletesebben megismerkedhettek a Kommunikációs képességek fejlesztése padlórobottal című módszertani füzettel, amelyet a Szent József Rehabilitációs Központ szakemberei dolgoztak ki. A folytatásban Hanesz Angelika, a Talentum Cassoviensis Alapítvány képviselője vezette be a résztvevőket a projekt keretében létrehozott, Tekbot névre keresztelt padlórobot elkészítésének rejtelmeibe.

A bemutatókat követő gyakorlati rész alkalmat biztosított az érdeklődőknek a padlórobotokkal való megismerkedésre, a projekt keretében összeállított módszertani füzetekben leírt gyakorlatok kipróbálására, elvégzésére, a Robooks weboldal navigációs felületének felfedezésére, és nem utolsó sorban a projektcsapat tagjaival való beszélgetésre, tapasztalatcserére.

A meghívott szakemberek hasznosnak találták a konferenciát, sok új ötlettel gazdagodtak, amelyeket a lehetőségek függvényében szeretnének majd a gyermekekkel való foglalkozások alkalmával gyakorlatba ültetni. Jó hír a téma iránt érdeklődők számára, hogy a www.robooks.hu weboldalon a projekt keretében létrehozott szellemi termékek és további hasznos anyagok bárki számára díjmentesen elérhetőek és letölthetőek.

Utolsó módosítás: 2022.10.27.