Bemutatkozik a REC projekt - Ismerje meg a pedagógiai reflexió élményszerű eszközeit!

2022.11.23.

Pályázóink hírei | Köznevelés

Ingyenes, interaktív minikonferenciát szerveznek az óvodai és általános iskolai oktatási szakembereknek január 25-én.

A REC projekt konzorcium öt szakmai intézményből áll, akik több mint 10 éves tapasztalattal rendelkeznek a nevelési-oktatási intézményekkel való együttműködés és a pedagógus-továbbképzés terén. Ingyenes, interaktív minikonferenciát szerveznek, hogy bemutassák a pedagógiai reflexió élményszerű eszközeit. 

Időpont: 2023. január 25. 14:00-17:15

Helyszín: BP18 Egyesített Óvoda Pitypang Tagóvodája,1188 Budapest, Kondor Béla sétány 12.

Miről szól a REC projekt?

  • Ebben a nemzetközi projektben, amelyet az Európai Unió Erasmus+ programja finanszíroz, csoportos reflektív módszereket vezetnek be Belgiumban, Horvátországban, Magyarországon és Szlovéniában, összesen tíz nevelési-oktatási intézményben. A projekt a 0-10 éves gyermekekkel dolgozó pedagógusok és egyéb intézményi szakembereket célozza.
  • Bár a reflexió kulcsfontosságú pedagógus-kompetencia, a tanítói-nevelői munka során maximum egyedül, írásban történik. A reflexió ritkán történik meg együttműködő és személyre szabott - nemhogy örömteli - folyamatok segítségével.
  • A motiváló, együttműködő, kreatív módszerekkel történő reflexió viszont megkönnyíti a pedagógusok mindennapi munkáját, valamint az oktatás-nevelés minőségének javulását.
  • A strukturált, csoportos reflektív módszerek támogatást nyújtanak, megerősítik szakmaiságot és növelik a pedagógusok összetartozás-érzését és megbecsültség-érzését.

Kiknek szól konferencia, és mit kapnak azok, akik ellátogatnak január 25-én a Pitypang Óvodába?

Szeretettel várnak:

  • óvodai és általános iskolai pedagógusokat
  • intézményvezetőket
  • intézményfenntartókat
  • óvoda-, iskolapszichológusokat
  • óvodai-iskolai szociális segítőket
  • a család- és gyermekjóléti központok munkatársait

WANDA esetmegbeszélő csoportmódszer

"Aki emberekkel dolgozik, vagy embereket vezet, annak fokozottan szüksége lehet egy olyan fejlődésfókuszú esetmegbeszélésre, amely a közös tanulás és lelki felfrissülés tere lehet. A kétórás megbeszélés során kreatív eszközöket alkalmazunk, hogy a résztvevőket segítsük az érzelmeik tudatosításában és a jövőbeni terveik megfogalmazásában. A WANDA a közös fejlődés terepe, amely a szakmai munka minőségének a fejlesztését szolgálja és ami a visszajelzések alapján a kiégés megelőzéséhez járul hozzá."

Hospitálással egybekötött reflektív beszélgetés

"A pedagógusképzésről ismerős módszer célja a pedagógiai szakemberek kompetenciájának növelése, a kölcsönös tanulás és támogatás biztonságos légkörben, tanfelügyelet és minősítési vizsgadrukk nélkül. A hospitálással egybekötött reflektív beszélgetés során olyan közös tudás kialakítására van lehetőség a nevelőtestületen belül, egy konkrét helyzet kapcsán, amely segít abban, hogy a megfigyelt kollégát a tanulásban, fejlesztésében és gyakorlatának megváltoztatásában támogassuk. A megfigyelés és az azt követő reflektív megbeszélés alapján mi is reflektálunk a saját gyakorlatunkra, és konkrét akciótervet dolgozunk ki a hatékony változás érdekében."

Program

14:00-14:45 A REC program felépítése, intézményi tapasztalatok

14:45-14:55 Szünet

14:55-16:30 Párhuzamos műhelyek: részvételi lehetőség WANDA esetmegbeszélőn vagy hospitálással egybekötött reflektív beszélgetésen

16:30-17:00 Intézménylátogatás: ismerje meg a Lépésről Lépésre gyermekközpontú pedagógiai módszert a Pitypang Óvodában!

Hogyan lehet jelentkezni?

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. >> Jelentkezzen online  ezen a linken

Utolsó módosítás: 2022.11.24.