Véget ért a magyar felsőoktatás egyik legmeghatározóbb ösztöndíjprogramja: a Campus Mundi

2022.11.22.

Hír | Felsőoktatás

Több ezer hallgató és számos egyetem számára nyitotta ki a világot a Campus Mundi program, melynek utolsó ösztöndíjasai 2022 őszén értek haza külföldi kalandjukról. Ezzel, a több mint hat éve tartó projekt hivatalosan is lezárult.

2016 tavaszán indult útjára a Campus Mundi ösztöndíj a már több évtizede működő Erasmus+ támogató lehetőségeként. A 2022 őszéig futó program maradandó hatást gyakorolt mind a magyar fiatalok tanulmányi és munkaerőpiaci lehetőségeire, mind a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi jelenlétére.

A projekt sikerei a lezárulása után is tetten érhetőek maradnak mind az egykori ösztöndíjasok karrierútjában, mind a felsőoktatási intézmények közti sikeres együttműködéseknek köszönhetően. Ezeket az eredményeket ünnepelték november 21-én a program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítványnál.

„Példaként szolgál előttünk, hogyan válhat igazán nemzetközivé a felsőoktatás.”

Az elmúlt hat évben több mint hatezer hallgató élt a lehetőséggel, hogy a Campus Mundival szerezzen életre szóló élményeket és a karrieresélyeiket növelő tudást. A magyar hallgatók a világ bármely országába mehettek tanulni, szakmai gyakorlatot vagy kutatómunkát végezni. Ennek köszönhetően számos fiatal juthatott el nemcsak Európába, hanem az Amerikai Egyesült Államokba, Ázsiába és Afrikába is.

Az eseményt Czibere Károly, Tempus Közalapítvány elnöke nyitotta meg köszöntőjével, melyben hangsúlyozta, hogy a Campus Mundi projekt során nemcsak az egyes diákok egyéni fejlődéséről szólt, hanem a magyar felsőoktatás fejlesztéséről és az intézmények nemzetközi elismertségének növeléséről is:

„A felsőoktatási szektor résztvevőivel és a nemzetközi partnerekkel közös célunk az átjárhatóság és átláthatóság megteremtése az európai felsőoktatási szektorban, hogy minden fiatal számára elérhetővé tegyük a külföldi tanulmányokat, megvalósuljon a képesítések kölcsönös elismerése, az idegennyelvtudás általánossá tétele. A Campus Mundi projekt sikertörténete inspirációként és példaként szolgál előttünk, hogyan válhat igazán nemzetközivé a felsőoktatás.”

A Campus Mundinak köszönhetően hazai egyetemek, a Tempus Közalapítvány támogatásával vehettek részt nemzetközi kiállításokon, konferenciákon és hallgatói börzéken világszerte, népszerűsítve a hazai felsőoktatást és kapcsolatokat kiépítve a partnerintézményekkel.

Czibere Károly hozzátette: bár a Campus Mundi lezárult a Tempus Közalapítvány által koordinált mobilitási programok, az Erasmus+, a Stipendium Hungaricum, a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram vagy az Európai Felsőoktatási Térség reformjának keretében megvalósuló PROFFORMANCE+ projekt, a továbbiakban is egymást kiegészítve járulnak a magyar felsőoktatás további nemzetköziesítésének elősegítéséhez.

 

Tovább viszik a Campus Mundi misszióját

A délelőtt során a programban részvevő szakemberek egy kerekasztal beszélgetés keretében értekeztek az elért eredményekről a felsőoktatási mobilitás és a nemzetköziesítés terén, és a hallgatói mobilitás jövőjéről. A beszélgetésen részt vett Dr. Sinóros-Szabó Laura, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Felsőoktatási Stratégiai és Intézményfejlesztési főosztályvezetője, aki kiemelte, hogy a hallgatók rengeteg megszerzett tudással, készséggel és a globális gondolkodás képességével felruházva térnek haza. A külföldi tapasztalatoknak köszönhetően a fiatalok személyes kompetenciái ugrásszerűen megerősödnek, így a munkaerőpiacon is sokkal sikeresebbek lesznek. Épp ezért a jövőben további eszközökkel segítik, hogy minél több hallgató és oktató vehessen részt a mobilitási programokban.

 

Utolsó módosítás: 2022.11.28.